Emsland schaalt op

Nederlandse zetmeelteler lonkt naar Duitsland

2 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Net als Avebe zoekt haar Duitse concullega Emsland Group het in hoogwaardige derivaten en minder in natief zetmeel. En beiden kijken daarbij naar dezelfde telers. Daarmee heeft de zetmeelverwerker in Veendam niet alleen concurrentie van de fritesfabrieken, maar ook van over de grens. De Nederlanders lijken wel open te staan voor een Duits Zusammenspiel. 

Emsland Group, de Duitse tegenhanger van Avebe, is Duitslands grootste zetmeelproducent en belevert circa dertig procent van de Europese vlokken- en granulaatmarkt. De komende jaren zal dat nog meer worden, want Emsland, dat in 2012/13 een omzet genereerde van 489 miljoen euro, schaalt haar vlokkenproductie op. Met de investering in de vlokkenfabriek in Cloppenburg, neemt de vraag naar aardappelen toe. De uitbreiding van de productiecapaciteit in vlokken en granulaat biedt alle zetmeeltelers de kans om naast zetmeelaardappelen ook industrieaardappelen te telen, zo zeggen de Duitsers. 

Daarbij zegt het bedrijf geen onderscheid te maken uit welke regio de grondstof betrokken wordt. Dat betekent dat het zetmeelconcern ook naar Nederland kijkt. Volgens de Duitsers is de Nederlandse belangstelling voor de teelt van zetmeelaardappelen en andere toepassingen erg groot. Emsland heeft daarom de prijs voor campagne 2014/15 met een vrachttoeslag verder verhoogd. In eerdere berichten was al duidelijk dat Emsland voor het ras Allure levering 1 oktober franco fabriek 91,54 per ton betaalt. Voor levering 15 juni is de contractprijs vastgesteld op 134,17 euro per ton. 

Ook in haar andere vijf zetmeelfabrieken werkt het bedrijf aan het verder ontwikkelen van processen om de aardappel nog beter te benutten. Avebe heeft duidelijk gekozen voor de inzet op derivaten en ook de strategie van Emsland is het nog beter verwaarden van de aardappel. ´Het is onze taak om marktconforme uitbetalingsprijzen voor de producenten die voor ons telen te realiseren´, zo laat het zetmeelconcern desgevraagd weten. ‘Het eerste doel is om de grondstofleveranciers en aandeelhouders een succesvolle aardappelteelt te garanderen.’ Emsland beseft dat dit alleen mogelijk is bij het uitkeren van voldoende uitbetalingsprijzen. "Voor kwalitatief hoogwaardige eindproducten zijn afnemers bereid deze prijs te betalen." Emsland ziet dat in speciale zetmelen, vlokken en granulaat. 

De keuze voor die productgroepen komt niet uit de lucht vallen. De ontkoppeling van de Europese steun baart Emsland zorgen. Duitsland en Nederland ondervinden concurrentienadelen doordat enkele landen bekijken op welke manier zij de sector opnieuw steun kunnen geven. Het dwingt Emsland de minder lucratieve zetmeelmarkten te verlaten en zich alleen te richten op segmenten die winstgevend zijn. Maar, hoewel dat marktproces nog niet compleet is, menen de Duitsers dat ze op de goede weg zijn. Natuurlijk moeten er dan nog wel wat Nederlandse aardappeltelers aanhaken om die productiegroei te vervolmaken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Zandhaas 2 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10847618/Nederlandse-zetmeelteler-lonkt-naar-Duitsland]Nederlandse zetmeelteler lonkt naar Duitsland[/url]
Nou, zo geweldig zijn de duitse prijzen en voorwaarden nog niet. Om mijn aardappelen te kopen moeten ze wel meer bieden. Rixona betaald structureel meer volgens mijn berekening
Johan 2 April 2014
Nederlandse telers omdat de Duitsers niet willen?
Johan 2 April 2014
Van het saldo van de teelt van Alure mag je wel een post aftrekken. Volvelds granulaat of de kosten van natte grondontsmetting voorafgaand aan de volgende aardappelteelt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden