Aanzet handel Europa

Zwitserland en IJsland tekenen met China

26 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

IJsland en Zwitserland zijn de eerste twee Europese landen die een vrijhandelsakkoord hebben gesloten met China. De overeenkomst gaat 1 juli 2014 in en kan de aanzet zijn voor vrije handelsbetrekkingen met de Europa. Dat meldt China Briefing maandag. 

De eerste vrijhandelsovereenkomst tussen Peking en een Europese economie verlicht de tarieven voor de IJslandse import van alle industrieproducten en de meeste landbouwproducten. China doet concessies aan de invoertarieven op diverse bevroren vissoorten en zeekomkommer, evenals andere zeevruchten, agrarische en industriële producten. 

De overeenkomst heeft betrekking op de handel in goederen, diensten, intellectueel eigendom en investeringen. Voor een kleine deel van de export geldt een overgangsperiode van 5 of 10 jaar ten aanzien van importtarieven. Beide landen hebben het recht om bepaalde categorieën uit te sluiten van tariefvrijstellingen, bijvoorbeeld zuivel- en vleesproducten uit IJsland en papier uit China. 

De twee vrijhandelsovereenkomsten worden gezien als aanzet voor de toekomstige ontwikkelingen van China"s handelsbetrekkingen met Europa. Eerder dit jaar beloofde China de Europese Unie om de plannen voor een vrijhandelsovereenkomst tussen China en de EU te herzien. De EU is de grootste handelspartner van China met een bilaterale handelswaarde van meer dan 1,37 miljard dollar per dag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden