2 graden lager

Ploegloze grondbewerking zorgt voor minder hitte

24 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Door het land niet meer te ploegen, het zogenaamde NKG (Niet Kerende Grondbewerking), kan de temperatuur in de omgeving rond het perceel tot twee graden dalen. Naarmate de temperatuur stijgt wordt het verschil zelfs steeds groter. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd Zwitsers onderzoek, uitgevoerd in Frankrijk.

Volgens de onderzoekers kaatsen de niet geploegde percelen veel meer zonlicht terug waardoor de temperatuur in hun directe omgeving lager ligt. Gedurende de zomermaanden lag het verschil in weerkaatsing tussen wel en niet ploegen zelfs op 50 procent. De Zwitserse onderzoekers testte echter slechts één perceel in de France Provence.

In het onderzoek, dat recent in een wetenschappelijk tijdschrift verscheen, valt te lezen dat de ploeg met een een no-till systeem werd vergeleken. In hoeverre de grond inderdaad niet is bewerkt. Of dat ook is getest met een cultivator wordt helaas niet duidelijk.

Zouden de grootste Europese akkerbouwgebieden in het geheel ploegloos worden bewerkt, dan kan de temperatuur met één tot twee graden dalen. Het gevolg van hittegolven kan hopelijk zo worden ingeperkt. In een vervolgonderzoek gaan de wetenschappers bepalen op welke schaal NKG moet worden toegepast om een significant effect te hebben op het klimaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden