Kansen pakken

Pool met voorverkoop Aviko Potato op 15,41 euro

2 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Als eerste aardappelpool maakt de Aardappel Telers Commissie van Aviko Potato dinsdag haar poolprijzen over oogst 2013 bekend. De pool met voorverkoop behaalde een gemiddelde prijs van 15,41 per 100 kg voor levering week 13. De pool zonder voorverkoop zat met 14,38 euro iets lager. Dit is inclusief de gemiddeld gerealiseerde kwaliteitspremie van 0,30 cent per 100 kg, die dit oogstjaar voor het eerst wordt uitbetaald. 

De poolprijzen over afzetseizoen 2013/14 werden dinsdag aan de telers gepresenteerd. De pool ‘met voorverkoop’ kwam dit jaar als beste uit de bus. De Aardappel Telers Commissie (ATC) die de verkoop van de poolaardappelen van de aangesloten telers verzorgt heeft volop geprofiteerd van het hoge prijsniveau op de aardappeltermijnmarkt in de zomer en herfst van 2013. Daarnaast maakte Aviko Potato in die periode gebruik van haar recht om een deel van de poolaardappelen te kopen om fritesverkopen te kunnen doen en het risico op een verdere prijsstijging van haar grondstof af te dekken. Uiteindelijk heeft de pool mét voorverkoop voor levering in week 13 een gemiddelde prijs opgeleverd van 15,41 per 100 kg. Dit is inclusief de kwaliteitspremie. 

De pool zonder voorverkoop leverde voor levering in week 13 een prijs van 14,38 euro op. Doordat de pool contractueel pas aardappelen kan verkopen zodra de oogst binnen is, kon deze pool minder profiteren van het hoge prijsniveau in de zomer en herfst. Na de oogst werd bekend dat de export naar Rusland voorlopig weinig kansen zou bieden. Ook de nagroei in zowel Duitsland, Frankrijk als België was groter dan voor de oogst werd verwacht. Bovendien had de aardappelverwerkende industrie zich al in een vroeg stadium ingedekt vanwege een verwachte schaarste en prijsverhoging. Door deze opeenvolging van berichtgeving zette de markt vanaf half november een dalende tendens in die tot het einde van het afzetseizoen niet meer werd goedgemaakt. 

Een lagere prijs voor de Agrico-pool die dit jaar voor het laatst meedeed. Innovator, Leonardo en Victoria kwamen uit op 13,90 euro per 100 kg en Agria op 14,50 euro. ‘De regels van de Agrico-pool schrijven voor dat een derde van de pool voor het poten al verkocht moet zijn. Daarom heeft deze pool, anders dan de andere pool met voorverkoop, niet kunnen profiteren van de enorme prijsstijging op de termijnmarkt’, licht Aviko Potato directeur Dick Zelhorst toe. 

De ATC is te spreken over de resultaten. Voorzitter Jan van Kempen: ‘Het resultaat is gezien het marktverloop alleszins acceptabel. We hebben de goede momenten goed weten te benutten. De mogelijkheden die zich hebben aangediend, hebben we met twee handen aangegrepen. Dat heeft goed uitgepakt, terwijl vorig jaar juist een meer afwachtende houding werkte. Als je voor een hoge prijs je product kunt verkopen, moet je het doen. Zeker als er 20 euro wordt geboden; dat is serieus geld. Later zakte de markt naar beneden.’ 

Vooral telers van Agria komen er dit jaar goed uit. De gemiddelde uitbetaling ligt 0,60 cent per 100 kg hoger. Dit is een direct gevolg van een hogere waardering in de markt gedurende het grootste deel van het seizoen voor de specifieke kwaliteit van dit ras. Voor de rassen Asterix, Bintje, Challenger, Compass, Eurostar, Fontane en Ramos wordt 0,60 cent per 100 kg minder betaald dan de genoemde prijs. Directeur Dick Zelhorst: ‘Vanaf november steeg de prijs van Agria boven andere rassen uit. Reden is dat Agria ook door andere landen werd gevraagd waaronder Zwitserland en er was ook kooplust vanuit de schillerij. Op het hoogtepunt lag Agria 0,35 cent hoger dan de rest. Vanaf mei zakte de prijs, omdat vraag uitbleef en er teveel aanbod was. Vandaag de dag tendeert Agria onderin de markt. In bepaalde periodes doen bepaalde rassen het goed en dat verschilt van jaar tot jaar.’ Zo wist Innovator in november-december een meerprijs te maken en zat deze een maand later weer aan de onderkant. Fontane daarentegen begon matig en scoorde later beter.’

Poolprijzen afzetseizoen 2013-­?2014 (levering week 13, per 1.000 kg.) 

 

Rassen
Pool met voorverkoop
Pool zonder voorverkoop
Agrico pool
Innovator, Leonardo,Victoria
€ 154,05*
€ 143,78*
€ 138,95
Agria
€ 160,05*
€ 149,78*
€ 144,95
Overige rassen
€ 148,05*
€ 137,78*
€ 132,95

*inclusief gemiddelde kwaliteitstoeslag 

 

avikopoolprijzen.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Zijlijner 1 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10853206/Pool-met-voorverkoop-Aviko-Potato-op-15-41-euro]Pool met voorverkoop Aviko Potato op 15 41 euro[/url]
Zou het dan toch waar wezen dat korte lijnen telers geld opleveren?
Derk 1 Juli 2014
Vergeet effe niet dat de prijs weer opgepoetst is.
Prijs is incl. toeslagen.
azijnzeiker 1 Juli 2014
Ik vind het een keurig resultaat voor afgelopen seizoen. En zeker als je kijkt hoe de markt afloopt heden.
Ben benieuwd naar Nedato en de andere. Alleen Eriva kan nog positief verrassen.
erik 2 Juli 2014
Derk, jij bent kennelijk goed ingelicht, waar hebben ze de prijs dan mee opgepoetst.
Iedereen roept hier maar wat, kom eens met feiten
verdrietig 2 Juli 2014
Opvallend dat er niemand reageert op de inhoud van de avond gisteren. Daarin werd wel duidelijk dat voor vrije telers geen plaats meer is bij Aviko.
Ketentelers moeten we worden.

Overigens complimenten voor de prijs.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden