Agria piekt op 17,21 euro

Pool APF Holland succes dankzij hoge beginkoers

11 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Door van de hoge noteringen op het eind van het groeiseizoen en van de goede prijzen in de eerste helft van het bewaarseizoen te profiteren, heeft de pool van APF Holland BV het naar tevredenheid gedaan. De gemiddelde prijs van de pool met voorverkoop over alle rassen op week 13 heeft een uitbetalingsprijs gerealiseerd van 16,01 euro, 40 mm opwaarts, excl. btw. Hier gaan geen kosten meer vanaf. 

Voor de rassen Ramos en Miss Bianka, betekent dat een nettoprijs van 14,38 euro in de voorverkoop. Innovator, dat met afstand het grootste ras is in de pool, behaalde in de voorverkoop 16,03 euro. Het volume zonder voorverkoop maakt een kleine 10 procent uit en kwam op een prijs van 13,12 euro. In de hoogste regionen eindigden Agria en het geel vlezige ras Miss Malina. In de pool zonder voorverkoop werd er een prijs gerealiseerd van 14,70 euro, de pool met voorverkoop kwam met 17,21 euro tweeënhalve euro hoger uit de bus. Dit zijn allen nettoprijzen. 

Poolbeheerder Martin de Visser is niet ontevreden, gezien het lastige en teleurstellende seizoen, maar de uitkomst had beter kunnen zijn. ‘We hebben toch ook behoorlijk te lijden gehad van de lage prijzen van maart tot en met juni. Aan de andere kant hebben we wel kunnen profiteren van de hoge noteringen aan het eind van het groeiseizoen en in de eerste helft van het bewaarseizoen.’ 
Daarmee volgde de pool haar beleid dat voorschrijft ingeval de prijs boven kostprijs ligt, er 20 tot 30 procent van het poolvolume voor de oogst wordt verkocht. ‘In augustus, september waren de noteringen op de termijnmarkt hoog. Vervolgens werd het in het Zuidwesten tijdens het rooiseizoen nat en ging de prijs verder omhoog. Toen waren in Flevoland de aardappelen al binnen.’ 

Naast de termijnmarkt profiteerde de pool volgens De Visser ook van de vraag van fabrieken. ‘Zowel Duitse als Nederlandse fabrieken zochten dekking voor hun fritesverkopen en wij hebben aan die vraag gehoor gegeven. Bij een niveau boven kostprijs, moet je een tikkeltje meer doen’, stelt de APF-man die terugkijkend op zijn pool spreekt van stabiele prijzen over meerdere jaren. 

Ook de kwaliteit was door de band genomen prima dit laatste seizoen. ‘Er waren geen problemen, maar als die er wel zijn beschikken we over meerdere betrouwbare afnemers waarnaar we wisselende partijen gericht kunnen afzetten. Alle aardappelen blijven dus altijd binnen de pool. De afzet van de juiste kwaliteit bij de juiste afnemer, is waar we sterk in proberen te zijn. Daarvoor hebben we intensief contact met de markt en monitoren we de partijen bij de teler regelmatig. We zitten veel met verwerkers om tafel, zodat wij weten wat ze willen en zij weten wat we hebben.’

apfpoolprijzen.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
kanarie piet 10 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10854014/Pool-APF-Holland-profiteert-van-hoge-beginkoers]Pool APF Holland profiteert van hoge beginkoers[/url]
Goedendag zeg!!!!
Wat een top prestatie is dat. Ben echt onder de indruk. Heel knap gedaan.
Drontenaar 11 Juli 2014
De kansen pakken doen deze jongens al jaren. Deze pool groeit dan ook elk jaar, een mooie groep telers. Geen flauwekul, de prijs welke zij publiceren is dan ook de prijs die je krijgt. En dat zonder ketenbeheersing, als je daar namelijk mee in gaat klapt het klap luik achter je dicht en ben je na een aantal jaren overgeleverd aan de fabriek. LEVE DE VRIJE HANDEL.
goed gedaan mannen.
$@# 11 Juli 2014
Drontenaar schreef:
De kansen pakken doen deze jongens al jaren. Deze pool groeit dan ook elk jaar, een mooie groep telers. Geen flauwekul, de prijs welke zij publiceren is dan ook de prijs die je krijgt. En dat zonder ketenbeheersing, als je daar namelijk mee in gaat klapt het klap luik achter je dicht en ben je na een aantal jaren overgeleverd aan de fabriek. LEVE DE VRIJE HANDEL.
goed gedaan mannen.


kunt u aangeven wat deze pool met vrije handel te maken heeft??

Hoe goed of slecht de poolprijs ook is, iedere pool bederft de vrije handel.
sjappie 11 Juli 2014
inderdaad als u niet levert, levert de pool wel om de prijs laag te houden. in dit geval zakkende. zoveel oude oogst aardappelen is er nou ook al niet meer, daar kan de fabriek niet lang op draaien. oftewel het had wel beter kunnen lopen.
blije boer 11 Juli 2014
APF toppie.
Goed bedrijf, plezierige mensen, realistisch en zo fijn in de omgang.
Ze hebben echt een TEAM daar met een no nonsens uitstraling.
Bewondering en respect hoe ze hun bedrijf hebben opgezet.
verbaasde boer 11 Juli 2014
Tjonge tjonge dat scheelt nog al wat met de onderkant van de andere pools.
Heb je agria's en je levert aan APF of aan Nedato dan scheelt dat al gauw tussen de 1500 en 2000 euro per ha.

tel uit je winst.
pieper 11 Juli 2014
Vergelijk wel even zoals het hoort. Je hebt pools met voorverkoop en zonder. De 16.01 van apf is met voorverkoop en ruim 13 zonder voorverkoop. Maar ik vind het nog steeds een zeer goede prestatie. Wat mij wel erg opvalt is de mindere prijs van eriva. Ik begrijp dat die wel erg aan het gokken zijn geweest met een grote hoeveelheid om te wachten tot het laatst.
john 11 Juli 2014
nou pieper die lagere prijs van de eriva pool komt ook omdat deze mensen het omgekeerde zijn van wat de blije boer over Apf schrijft. niet plezierig, niet realistisch en zeker onaangenaam in de omgang.
zuidlob 11 Juli 2014
john schreef:
nou pieper die lagere prijs van de eriva pool komt ook omdat deze mensen het omgekeerde zijn van wat de blije boer over Apf schrijft. niet plezierig, niet realistisch en zeker onaangenaam in de omgang.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Analyse Aardappelen

Aan de boom schudden laat niet meer aardappelen los

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden