Productie van ureumgranulaat

Yara steekt miljoenen in nieuwe Zeeuwse fabriek

21 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Kunstmestconcern Yara gaat opnieuw miljoenen investeren in een nieuwe fabriek in Sluiskil. Zij heeft daarvoor toestemming gekregen van het Noorse moederconcern. De ureumgranulatiefabriek neemt de productie van kunstmestkorrels over van de laatste, beeldbepalende prilltoren die bij Yara Sluiskil nog in bedrijf is. 

De investering van circa 170 miljoen euro in de fabriek is opmerkelijk, want in 2011 opende Yara nog een nieuwe ureum 7 oplossingfabriek. Die investering kostte 400 miljoen euro. Volgens het Financieel Dagblad steken nog weinig chemische bedrijven geld in uitbreiding Nederland, onder meer vanwege de hoge energielasten en grondstofprijzen. Chemiemultinationals geven daarom de voorkeur aan investeringen in de Verenigde Staten vanwege het goedkope schaliegas, China of het Midden-Oosten, waar grondstoffen rijkelijk voorhanden zijn. 

De investering tekent de sterke positie die Yara Sluiskil binnen Yara International inneemt. Tijdens een grote onderhoudsstop dit najaar wordt met de voorbereidende werkzaamheden op het terrein in Sluiskil gestart. De gele priltoren op het terrein die als enige nog operationeel was, zal bij het opstarten van de nieuwe fabriek uit bedrijf worden genomen. Eind 2017 moet de nieuwe fabriek in bedrijf zijn. De bouwtijd is twee jaar. In Sluiskil heeft Yara de grootste productiecapaciteit voor ammoniak en nitraat in Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden