Oprekken mededingingsrecht

Vakbonden willen af van gehijg kartelwaakhond

24 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De agrarische vakbonden willen af van het gehijg van de kartelwaakhond in hun nek. Ze willen dat producentenorganisaties meer ruimte krijgen om afspraken te maken over prijs, volume en kwaliteit. Dat valt op te maken uit een gezamenlijk persbericht van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

In de verklaring stellen de vakbonden dat producentenorganisaties (PO’s) prima mogelijkheden kunnen bieden om de positie van de primaire producenten in de agri- en foodketens te versterken. Ze roepen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid daarom op om ruim baan te geven aan de krachtenbundeling van de primaire producenten en de problemen met de mededingingswetgeving te slechten.

De Europese Commissie en de Nederlandse overheid zouden volgens hen ruim baan moeten geven aan de krachtenbundeling en positieversterking van de primaire producenten. Daarin vragen zij speciale aandacht voor het oprekken van de mogelijkheden die het mededingingsrecht biedt. De huidige kaders vanuit de mededinging (Verdrag Werking Europese Unie) en de Mededingingswet staan naar hun zeggen een adequate werking van producentenorganisaties in de weg, omdat ze paal en perk stellen aan onderlinge afspraken, de uitwisseling van marktinformatie en samenwerking. De vakbonden willen dat er snel duidelijkheid komt over de relatie tussen de GMO-verordening en de mededingingswetgeving.

PO"s maken het mogelijk om het aanbod te bundelen, nieuwe merken te ontwikkelen en hogere prijzen en grotere marges te behalen en innovatie en verduurzaming van de sector te versnellen. De agrarische vakbonden vinden het van cruciaal belang voor de positie van primaire producenten dat producentenorganisaties prijs-, volume- en kwaliteitsafspraken kunnen maken zonder in conflict te komen met mededingingsregels. Een gelijkwaardige positie van de primaire producenten is uit het oogpunt van economische en maatschappelijke duurzaamheid noodzakelijk tegenover de snelgroeiende macht van handel, industrie en retail.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Kartelvorming
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden