Tot 170 millimeter

Zware regenval teistert westen van Nederland

28 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Vooral het westen van Nederland wordt momenteel geteisterd door zware regenval. In de omgeving van Amsterdam viel op sommige plaatsen zelfs 120 tot 150 millimeter. De vele foto’s op sociale media met ondergelopen straten en wegen zijn het gevolg. De schade aan akkerbouwgewassen lijkt nog mee te vallen.

Vooral boeren in het midden en westen van Noord-Brabant hebben momenteel het meest met zware regenval  te kampen. Plaatselijk is daar ruim 90 millimeter gevallen en de buien houden nog niet op. Opmerkelijk genoeg ontsnapte juist dit gebied aan de meeste regenval gedurende de afgelopen weken.

De verschillen per regio zijn groot. Zo heeft vooral het zuiden van Zeeland te maken met regen, waar tussen de 30 en 50 millimeter viel. Ook in Flevoland zijn die verschillen te zien. Het noorden, oosten en zuiden van ons land heeft nagenoeg geen regen te verduren gehad.

Niet alleen gebieden in Nederland worden momenteel overspoeld met veel water. Ook in Duitsland en Polen belemmert veel regen de voortgang van het oogsten. Vooral voor granen is dat funest. In Frankrijk lijkt het kwaad al geschiedt. Daar is veel maaltarwe in kwaliteit gereduceerd als gevolg van de vele regen. Vooral in het westen van België, waar veel aardappelen worden geteeld, viel gisteren en afgelopen nacht al veel regen voor het Nederland bereikte. In Roeselare liep de teller zelfs op tot 100 millimeter.

Update 16.15:

De wateroverlast blijft gelocaliseerd tot een aantal gebieden in het westen en zuiden van Nederland. Vooral Midden-Brabant en de regio Amsterdam hebben veel regen voor hun kiezen. De neerslagkaart laat extremen van bijna 180 millimeter zien. Het record voor de meeste regenval in één etmaal stamt uit 1948. Toen viel 204 millimeter op één plaats in Nederland. In de zuidwestelijke provincies, Flevoland en Gelderland heeft het KNMI inmiddels code oranje afgegeven.

De vele neerslag geeft lokaal veel problemen voor boeren. Aardappelen en uien staan volledig onder water. De problemen zijn echter zeer lokaal. In Noord-Nederland schijnt de zon en zijn akkerbouwers zelfs aan het dorsen! Dat blijkt wel uit foto"s van Twitter. Het KNMI verwacht voor vanavond nog enkele buien die gepaart gaan met hagel. Het ergste is wel voorbij.

Weerkaart2.png
Het zuiden van Noord-Holland en noorden van Zuid-Holland hebben de meeste regen gekregen. In Midden-Brabant viel ook ruim 100 millimeter maar die is op deze kaart niet nauwkeurig genoeg weergegeven.

Wateroverlast tweet 1.jpg

Wateroverlast tweet 2.jpg

Wateroverlast tweet 3.jpg

Wateroverlast tweet 4.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden