Samen met ketenpartijen

LTO tracht prijsval door boycot op te vangen

8 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 18 reacties

LTO Nederland onderneemt concrete  acties om samen met ketenpartijen en andere belangen- behartigers te onderzoeken op welke manier de gevolgen van de Russische boycot voor Nederlandse boeren en tuinders opgevangen kunnen worden. Donderdag 7 augustus is de lijst met geboycotte producten bekend gemaakt en kan gesteld worden dat de gevolgen voor de land- en tuinbouw, zoals verwacht, groot zijn. LTO Nederland riep eerder al het kabinet en de Europese Commissie op om gezamenlijk met de sector de gevolgen van de boycot op te vangen. 

"Maandag 11 augustus hebben we een overleg met VNO/NCW en MKB Nederland om als gezamenlijke ketenpartijen een gemeenschappelijke aanpak af te spreken", laat voorzitter Albert Jan Maat weten. "Doel van het overleg is om afspraken te maken om te voorkomen dat prijzen enorm gaan dalen. Het stabiliseren van de marktprijs is één doel van LTO. Komende week sluit LTO aan bij overleg in Brussel om te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor compensatie van boeren. Dat is ons tweede streven."

"De gevolgen voor individuele ondernemers of voor specifieke  regio’s zijn vooralsnog lastig in te schatten", laat Maat weten. "Dat heeft te maken met de grilligheid van de markt en de wisselende dagprijzen. Daarnaast weten we niet welke ondernemers er handelsafspraken met Rusland hebben."

LTO benadrukt dat ze achter het beleid van de Nederlandse regering staat, maar roept iedereen op solidair te zijn met de sector en er gezamenlijk de schouders onder te zetten. "Hierbij spelen ook onze mede-Nederlanders een belangrijke rol, lage prijzen lijken leuk, maar hebben verstrekkende gevolgen voor ondernemers. Door reële marktprijzen te blijven betalen voor onze producten houden we onze economie draaiende."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Leonardo 8 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10855900/LTO-tracht-prijsval-door-boycot-op-te-vangen]LTO tracht prijsval door boycot op te vangen[/url]
Als ze de uienprijs voor mij op het niveau van vorig jaar weten te krijgen word ik weer lid.
remie 8 Augustus 2014
Varkensvlees wordt al sinds maanden geboycot door rusland waarom
wordt hier niets aan gedaan?
Ch. Maes 8 Augustus 2014
LTO kan beter het beleid van de regering en Europa afkeuren. Ze hebben daar niks te zoeken in Oekraine. De VS leveren over de hele wereld wapens, maar die schijnen dat te mogen.
Roteregflevoklei 8 Augustus 2014
Lto denkt weer namens iedereen te spreken door achter de boycot te staan. Bij Politieke kopstukken met een slecht geweten werkt geen enkele boycot. Hoogste tijd om de vergroeningsregels europees te herzien b.v 15% uit productie nemen voor alle voedselproducenten.
wout 8 Augustus 2014
ben jij ch.maes uit noord-oost polder? zie dat je kennis van zaken hebt
reden 8 Augustus 2014
remie schreef:
Varkensvlees wordt al sinds maanden geboycot door rusland waarom
wordt hier niets aan gedaan?

Aardappels worden al langer geboycot. Daar is ook niks aan gedaan.

Het geval nu is toch wel iets anders.
strosnof 8 Augustus 2014
Rusland altijd onbetrouwbare partner geweest. Met zon land geen zaken doen. Beleid deugt niet. Als je afhankelijk bent van zon land stoot je vroeg of laat je hoofd.
tja 8 Augustus 2014
strosnof schreef:
Rusland altijd onbetrouwbare partner geweest. Met zon land geen zaken doen. Beleid deugt niet. Als je afhankelijk bent van zon land stoot je vroeg of laat je hoofd.

Zonder dat land was veel niet mogelijk geweest wat nu wel is gebeurd de afgelopen 20 jaar. Face the facts.
bert 8 Augustus 2014
Je mag er gerust een keertje van profiteren maar je moet er niet te afhankelijk van worden.
lt no 9 Augustus 2014
die bij de lto zijn toch dom he, een hoop gejank over compensatie en nou willen ze zelfs dat de supermarkten vrijwillig hogere prijzen aan de boeren gaan betalen.
hahaha, straks pleiten ze nog voor een basisinkomen voor boeren en tuinders.
de markt is de markt mensen,
toen het andersom was en heel engeland verzoop stond de lto zeker ook vooraan om aan de aardappeltelers te vragen om vooral gematigde prijzen te berekenen om de arme engelse consument te ontzien
hahaha, sukkels
schoenmakers1 9 Augustus 2014
vrije markt is niet erg, wel dat wel telkens bovenop de Europese regels extra beperkingen krijgen
Curly 11 Augustus 2014
LTO benadrukt dat ze achter het beleid van de Nederlandse regering staat. Zucht. Onvoorstelbaar is dat nota bene de EVO de ingestelde sancties respecteert en het belangrijk vindt dat bedrijven weten hoe ze deze zo goed mogelijk kunnen naleven. LTO plus EVO zouden zich helemaal niet met deze ongelukkige manier van politiek bedrijven moeten bemoeien! We hebben het wel over bedrijfssectoren met enorme investeringen die door de boycot verlies gaan draaien. En dan praten we nog niet over de slecht nieuws gesprekken die met werknemers moeten plaatsvinden, en de gevolgen voor hun gezinnen. Alle organisaties die de landbouw vertegenwoordigen zouden een strikt neutrale houding moeten aannemen t.a.v. de machtsspelletjes die die de EU ten uitvoer brengt.


http://www.evo.nl
petatje 11 Augustus 2014
lt no schreef:
die bij de lto zijn toch dom he, een hoop gejank over compensatie en nou willen ze zelfs dat de supermarkten vrijwillig hogere prijzen aan de boeren gaan betalen.
hahaha, straks pleiten ze nog voor een basisinkomen voor boeren en tuinders.
de markt is de markt mensen,
toen het andersom was en heel engeland verzoop stond de lto zeker ook vooraan om aan de aardappeltelers te vragen om vooral gematigde prijzen te berekenen om de arme engelse consument te ontzien
hahaha, sukkels

Richting supermarkt is er geen vrije markt, dus die laatste benaming zou je op jezelf kunnen projecteren wellicht?
lt no 11 Augustus 2014
ik snap zelfs je reactie niet dus ik heb inderdaad nog een lange weg te gaan
Johan 11 Augustus 2014
lt no schreef:
ik snap zelfs je reactie niet dus ik heb inderdaad nog een lange weg te gaan

Goed dat je het zelf beseft.
Voorbeeld: Als een retailer besluit om een actie te houden met een soort aardappelen, gaan ze naar de leverancier van dat ras met de mededeling dat de leverancier de prijs omlaag moet doen tot het niveau van de actie, of te wel, de leverancier van de retailer betaald de actie. Zo niet, dan gaat het ras uit het assortiment. Zo vriendelijk gaat het daar. Inside info, kan navraag leiden.
zeeuws boertje 11 Augustus 2014
klopt, het zijn gewoon criminele handelspraktijken.
helaas 11 Augustus 2014
1 procent teveel geeft al een dalende prijs laat staan 2% minder export. Ga er maar vanuit dat het hek nu van de dam is en verwacht niet teveel van de politiek. Teveel gefinancierd? Helaas shit happens is het dan wat de bank zegt en de stekker gaat er uit. Ben benieuwd of de geest weer in de fles te krijgen is op korte termijn.
Pier 11 Augustus 2014
Ik vind het jammer dat je gewoon gelijk hebt...
kor 12 Augustus 2014
iemand de schuld geven is een teken van machteloosheid.

de schuld van de lage prijzen wordt neergelegd bij een areaalgroei, supermarkten en verwerkende industrie

als boeren hebben we de slechte prijzen aan ons zelf te danken.

-slechte pr
-slechte marketing
-altijd meer willen oogsten dan de buurman
-niet open staan voor duurzame ontwikkelingen.
als voorbeeld: er schijnt nu een aardappelras te zijn welke nagenoeg resistent is tegen fytoftora. de verwerkende industrie zegt dat de kleur niet goed is. Naar mijn mening zit het hem niet in de kleur, maar in de lagere opbrengst ca.45ton per ha. dit betekend een hoger inkooprisico/prijs voor de verwerkende industrie als met de huidige rassen. Ook boeren oogsten liever 60-70 ton aardappelen en spuiten liever 15 keer tegen fytoftora. Dit is denk ik genetisch bepaald.

Wil men geld verdienen dan zal men schaarste moeten creëren.

Neem een voorbeeld aan de banken in nederland. Er is genoeg geld echter het lukt hen om de indruk te geven dat het zeer schaars is en alleen aan de beste ondernemens(degene met het meeste onderpand)uitgeleend kan worden. Met een eigen vermogen van 3 %, kunnen zij een bedrijf runnen, welke zeer hoge rendementen maakt met het uitlenen van geld.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden