Verwachting Weuthen

Aardappelprijs oogst 2014 slechts 5 euro

28 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De fritesaardappelmarkt zal zich de komende maanden maar amper herstellen en de tafelaardappelprijs blijft de komende weken onder druk. Aan het eind van het seizoen kan de markt van consumptieaardappelen licht oplopen. Deze voorspelling over aardappelseizoen 2014/15 deed directeur Ferdi Buffen van aardappelhandel Weuthen op de 25e Kartoffeltag in Schwalmtal donderdag.

Met de goede proefrooiresultaten in België, Duitsland en Nederland, houdt de prijsdruk de komende maanden naar verwachting van Buffen aan. ‘Daarbij heeft de goede opbrengst in Groot-Brittannië het gekrompen areaal gecompenseerd en groeit ook in Oost- en Zuidoost-Europa en in Scandinavië een goede oogst.’ Uit die gebieden verwacht Buffen dan ook weinig vraag naar industrieaardappelen. Ook de terughoudende aankopen door de verwerkende industrie en de importban van Rusland die leidt tot onzekerheid en hogere diepvriesvoorraden zijn verre van positief.

De komende maanden zal de markt voor fritesaardappelen, die zich eind augustus beweegt op een niveau rond 1 euro en 2,50 euro, amper herstellen. Voor de verkoopperiode november tot juni 2015 legt Weuthen een geschatte prijs neer van 5 euro oplopend tot 8,50 euro aan het eind van het verkoopseizoen. ‘Afwijkende kwaliteiten zullen daar zeker onder liggen.’ Buffen vermoedt dat afhankelijk van de areaalontwikkeling in 2015 er aan het eind van het seizoen nog wat kan bijkomen. Verder baren naast de grote oogst in toenemende mate ook de kwaliteit, bewaarbaarheid en rooiomstandigheden hem zorgen. "De bewaarbaarheid is dit jaar door de natte groeiomstandigheden nog een vraagteken, neem daarom voldoende tijd tussen afrijpen en inschuren."

Naast de overschotten uit de contractteelt zullen volgens Buffen kopakkers, spuitsporen en risicovolle partijen op de overvolle markt drukken. ‘De hoge contractdekkingen, ontevreden vrije telers en gebrek aan kooplust bij de inkopers van aardappelverwerkende bedrijven beïnvloeden de stemming negatief. De markt zal niet in staat zijn het tij in de oogstperiode te keren. Hopelijk is later, bij de start van het verkoopseizoen voor bewaaraardappelen, het dieptepunt geweest. Zeker is dat de prijs de productiekosten niet dekt.’ Hij hoopt dat de traditionele exportmarkten in Oost- en Zuid-Europa aan het eind van het jaar weer aardappelen nodig hebben. ‘Het gaat erom onze markten te onderhouden en het door het doorgeschoten eisen verloren terrein weer terug te veroveren. Maar dat zal een langdurig proces zijn.’

Voor de tafelaardappelmarkt verwacht Weuthen dat prijzen tot aan de inschuurperiode verder onder druk komen. ‘De noteringen voor levering aan regionale Duitse pakbedrijven zal gemiddeld over het jaar uitkomen tussen de 7 en 11 euro dat ten hoogste kan oplopen tot 13 euro aan het eind van het seizoen. Verre bestemmingen en exportmarkten kunnen de concurrentie met andere teeltregio’s alleen aan als er op deze prijzen gehandeld wordt’, zo verwacht de directeur.
De lagere prijzen hebben één pluspuntje; het opent de deur naar andere markten. ‘Vooral fritesfabrieken kunnen hierdoor de wereldwijde concurrentie aan. Nu al verschuiven wereldspelers hun productievolume van Noord-Amerika en Australië naar Europa.’ Ook hoopt Buffen dat het de afnemende aardappelconsumptie weer kan aanzwengelen.

De Duitse onderneming die ook veel zaken doet met Limburgse telers, maakt elk jaar voorafgaande aan het nieuwe aardappelseizoen een prognose over de markt. Vorig jaar ging het uit van een prijs tussen de 18 en 22 euro, maar deze verwachting kwam niet uit. Naast een historisch kleine oogst, werd uitgegaan van een goede vraag vanuit de industrie en van exportmogelijkheden naar Oost- en Zuidoost-Europa, maar alles bleek totaal anders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Hendriksen 28 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10857342/Aardappelprijs-oogst-2014-slechts-5-euro]Aardappelprijs oogst 2014 slechts 5 euro[/url]
In een zaal vol met boeren kun je moeilijk zeggen dat het nix wordt dit jaar.
Dus roep je maar wat, net als vorig jaar.
roy 28 Augustus 2014
vind jij dit wat dan?
laap 28 Augustus 2014
Die kan het weten kijk maar naar vorig jaar.
kees 29 Augustus 2014
Wat een onheilsprofeet
Agria 29 Augustus 2014
Het is te hopen dat hij er net zover naast zit als vorig jaar.
ferdie 29 Augustus 2014
maar dan in de andere richting...
beslist 29 Augustus 2014
ferdie schreef:
maar dan in de andere richting...

Gemiddeld 5 cent of ten hoogste? Ik ga voor gemiddeld 5 cent, dus is het de kunst bij de 10% telers te horen die boven de 5 cent zitten met een gemiddelde prijs van 10 cent of meer. Ieder nadeel heeft zijn voordeel.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden