Nederland fraudeverdachte

Rusland zinspeelt op boycot voor re-export

14 Oktober 2014

Handelsbedrijven die dachten slim te zijn en de Russische boycot op landbouwproducten omzeilen door hun goederen via een niet EU-land naar Rusland te krijgen, komen in de knel. Rusland overweegt een boycot op deze zogenaamde re-export. Dit treft hoofdzakelijk landen als Oekraïne, de Baltische Staten en Nederland.

De inspecties in Rusland zijn verscherpt nadat verscheidene groente- en fruitladingen niet aan de importeisen voldeden. Zo ontbreken er fytosanitaire certificaten en zijn er twijfels over re-export certificaten voor producten uit Oekraïne, Estland, Letland en Litouwen. Oftewel er komen partijen via andere landen Rusland binnen. Ook zijn er bijvoorbeeld stoffen die in Poolse bewaringen worden toegepast aangetroffen op appels uit Oekraïne. Rusland beschuldigt Nederland en Wit-Rusland van fraude met re-export.

Afgelopen weekend werd bekend dat Nederlandse exporteurs producten in blanco dozen naar Turkije exporteren, waar er een label 'Made in Turkey' wordt opgeplakt. Ook Poolse bedrijven zouden zich schuldig maken aan deze illegale vorm van export.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief