Rot noopt tot snelheid

Fabriekers uit Tsjechië leiden tot rel in Oostenrijk

30 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

In Oostenrijk is ophef ontstaan over het vermeende voortrekken van Tsjechische zetmeelaardappelen door verwerker Agrana boven de Oostenrijkse. Daarover schrijft het Oostenrijke TopAgrar.

Het Oostenrijkse zetmeelconcern heeft zowel met Oostenrijkse als Tsjechische aardappeltelers leveringsovereenkomsten. Ongeveer 15 procent van de zetmeelaardappelen komt uit Tsjechië, omdat met het Oostenrijkse volume de capaciteit van de zetmeelfabriek niet volledig kan worden benut.  Oostenrijkse boeren beweren echter dat Agrana de Tsjechische telers bevoorrecht. Agrana zegt op zijn beurt zich aan alle contracten met alle boerenpartners te houden.

Probleem dit jaar zijn de slechte oogstomstandigheden waardoor de bewaarbaarheid een factor is en rot op de loer ligt. Agrana biedt daarom alle contractboeren die met rottingsproblemen te maken hebben aan, hun aardappelen eerder te leveren. Dat heeft ertoe geleid dat ruim 46 procent in de fabriek in Gmünd is verwerkt.  Voor de regio Waldviertal dat Agrana van zijn voorkeur voor Tsjechische aardappelen beschuldigt, is inmiddels 50 procent van de fabriekers verwerkt. Een hoger volume dan in andere gebieden, zo spreekt Agrana de geruchten tegen.

De Oostenrijkse telers willen echter een noodprogramma dat de aardappelen zo snel mogelijk verwerkt in plaats van dat Agrana zich met buitenlandse leveringen bezig houdt. ‘Onze boeren krijgen alleen maar minder en minder voor hun gewassen nu buitenlands product voorrang krijgt. Agrana moet zich achter zijn eigen boeren scharen om nog meer schade te voorkomen’, laat boer en politicus Gottfried Waldhäusl weten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden