Fritesnotering aangepast

Compromis brengt Vavi dichter bij haar doel

4 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Het had maar weinig gescheeld of de stekker was uit de fritesnotering van beurs Emmeloord getrokken. De vaststelling van de notering leidde iedere week tot zoveel spanningen in de noteringscommissie dat er enkele noteerders op het punt stonden weg te lopen. Commissie en bestuur grepen net op tijd in en pasten na intensief overleg de noteringen aan waarbij enkele noteerders water bij de wijn moeten doen.

De spanningen bij de noteringen van fritesaardappelen ‘droog uit de schuur’, werden veroorzaakt door het prijsverschil. Voor partijen met een uitzonderlijke kwaliteit/ bestemming, wordt meer betaald dan de grote bulk fritesaardappelen die in Nederland verwerkt worden. Daardoor werd de bandbreedte tussen de notering “hoog en laag” te groot.
Ook het verschil met de Belgapomnotering die afgelopen jaren vaak euro’s bedroeg, was voor sommige betrokkenen ongewenst. Daardoor lag de Nederlandse prijs hoger dan de Belgische. Voor meeleveraardappelen die worden afgerekend op de gemiddelde beursnotering maakt dat nogal wat uit. Met name verwerkers zouden dit bezwaarlijk kunnen vinden.

Alle betrokkenen waren het erover eens dat er iets moet worden veranderd. De beurzen Goes en Emmeloord stelden een compromis voor en wilden twee noteringen voor fritesgeschikte aardappelen; één notering voor de bulk en één notering voor fritesgeschikte aardappelen die naar landen gaan zoals Zwitserland, Oostenrijk of Engeland of voor de schillerij worden gebruikt waar in zijn algemeenheid hogere kwaliteitseisen aan gesteld worden.
De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) deed daarop het tegenvoorstel om alleen Nederlands geteelde aardappelen te noteren die in Nederland worden verwerkt tot frites. Voor de LNCN onbespreekbaar. Dit is immers ook op Agriprins te lezen.

Het nieuwe voorstel van de Vavi, lag wel in de lijn van de landbouwbeurzen. Eén notering voor fritesgeschikte aardappelen die in Nederland worden geteeld en in Nederland, België en Duitsland in een fritesfabriek worden verwerkt tot frites en een notering voor overige fritesgeschikte aardappelen. Deze worden in Nederland geteeld, maar zowel in de schillerij als voor de frites verwerkt worden (of b.v. geëxporteerd worden naar andere landen dan Nederland, Duitsland of België) en niet vallen onder de bij notering één omschreven aardappelen. De LNCN voegde daar nog een derde notering aan toe, te weten; export van aardappelen (welke meestal niet fritesgeschikt zijn) en naar een aantal landen geëxporteerd worden. Dit jaar draait de LNCN met deze rubrieken proef.

Emmeloord voldoet hiermee aan haar kerntaak namelijk het nauwkeurig noteren op basis van gedane transacties, zonder bijbedoelingen. ‘Een pluspunt is dat we hiermee onze leden beter kunnen informeren omtrent de waarde van hun fritesgeschikte aardappelen’, meent voorzitter Jan Douma.
Het hele gebeuren brengt de Vavi dichter bij haar doel; een level playing field binnen de Europese markten. Verwerkers moeten hun product afzetten op de wereldmarkt, maar hun grondstof op de lokale markt inkopen. Als de prijsverschillen van aardappelen binnen Europa teveel uiteenlopen, leidt dat tot scheve concurrentieverhoudingen met andere Europese landen.

Niet alle partijen in de sector staan echter achter de plannen zoals die er nu liggen. Door de gevoeligheden rondom online prijsinformatiesysteem Agriprins, is medeoprichter LTO voorzichtig met haar standpunt. De standsorganisatie zegt tegen een tweeprijzensysteem te zijn. Ook beurs Goes die in eerste instantie volledig met Emmeoord mee ging en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) schijnen zich er niet in te kunnen vinden.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Lid Emmeloord 4 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10860386/Compromis-brengt-Vavi-dichter-bij-haar-doel]Compromis brengt Vavi dichter bij haar doel[/url]
Slechte zaak. Door dit ingewikkelde verhaal wordt de wekelijkse Nederlandse inbreng voor cash settlement lager. Hierdoor worden vele duizenden tonnen meeleveraardappelen lager afgerekend. Douma en van de Heuvel geven tientallen miljoenen euro's boerengeld weg.
erik 4 November 2014
Niet overdrijven, 10 miljoen bij een prijsverschil van een cent per kilo betekent dat er dan 1 miljoen ton meeleveraardappelen zijn. Bij twee cent is dat een half miljoen ton. Op een totaal van ruim 3.5 miljoen ton zijn dat (zeer) veel meeleveraardappelen. Minder contracteren zet waarschijnlijk meer zoden aan de dijk.
Boer jan 4 November 2014
Waarschijnlijk zien de fabrieken kans om de meelever aardappelen goedkoper afgerekend te krijgen. Moet je ze maar niet telen in zo'n contract zou ik zeggen. Eerder profiteerden deze telers van de boeren met echt vrije aardappelen, die deze wel voor n hogere prijs weten te vermarkten.
interpol 4 November 2014
Wordt er ook genoteerd voor de koelvers markt, zoals de Hansa aardappelen?
Wij zullen minder hectare contracten moeten afsluiten maar contracten afsluiten op basis van volume. Wel collectief, grote volumes, meerjarige afspraken. Huidige situatie is een doodlopende weg. Klimaat en een ondoorzichtige beursnoteringen bepalen onze verdiensten. Alleen de telers kunnen het tij keren, zij beschikken over de grondstoffen. Simpel verhaal. Geloof me.
Boertje 4 November 2014
Wat een gemekker over noteringen:

Markt = waar vraag en aanbod tot elkaar komen

Hierbij worden verkoper en koper het altijd eens over een prijs, anders zouden er geen zaken worden gedaan.

Beurs = waar pen en papier tot elkaar komen

Noteerders bakkelijen wekelijks onder invloed van belangen en emotie over ingebrachte "kontraktjes"

De markt zou veel beter af zijn zonder al die zogenoemde noteringen.
Realist 5 November 2014
Boertje heeft volledig gelijk.
kraai 5 November 2014
Ik neem aan dat deze verandering aan het eind van het seizoen doorgevoerd word, middenin lijkt wel heel erg op maffiapraktijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden