Een genetisch gemodificeerde aardappel die de hoeveelheid schadelijke stof acrylamide in frites en chips verkleind, heeft goedkeuring gekregen voor de commerciële teelt. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw vrijdag aangekondigd.
Het DNA van de aardappel, Innate, is dusdanig veranderd dat het minder van de kankerverwekkende stof acrylamide produceert wanneer deze wordt gebakken. De nieuwe aardappel is ook bestand tegen kneuzen. Daar wordt al lange tijd door de sector naar gezocht, om het uitvalpercentage te verminderen. De knollen zijn ontwikkeld door aardappelverwerker Simplot, een van de belangrijkste leveranciers van McDonald’s.
De aardappel zou tot een nieuwe stroom van genetisch gemodificeerde gewassen behoren die niet alleen boeren voordeel bieden, maar ook consumenten. De eigenschap waardoor de aardappelen niet kneuzen, zou gelijk zijn als de genetisch gemanipuleerde appels die niet bruin kleuren en ontwikkeld zijn door Okanagan Specialty Fruits en wachten op goedkeuring.
De Innatesoorten omvatten de rassen Ranger Russet, Russet Burbank en Atlantis en zijn resistent tegen sclerotinia, zijn laag in suiker, worden niet bruin na doorsnijden en bevatten lage hoeveelheden aan acrylamide. Aardappelen in deze biotechlijn kneuzen volgens Simplot 40 procent minder dan conventionele aardappelen. De volgende generatie Innate knollen moet volgens planning naast deze eigenschappen ook bestand zijn tegen phytophthora en laag in suiker zitten. De derde generatie zal waarschijnlijk bestand zijn tegen Aardappelvirus Y (PVY), efficiënter met water zijn en een betere stikstofopname hebben.
De goedkeuring komt na een decennium van testen. Dit voorjaar moet de commerciële verkoop van het nieuwe ras beginnen, maar binnen de aardappelindustrie bestaan zorgen over mogelijke vermenging van de gen-aardappel met conventionele knollen en de daaruit voorkomende marktverstoringen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10860490/GMO-aardappellijn-Simplot-toegelaten-in-VS]GMO-aardappellijn Simplot toegelaten in VS[/url]
Sinds in de VS medio negentiger jaren van de vorige eeuw in toenemende mate GMO-gewassen zijn verbouwd en de producten daarvan in het voedsel verwerkt, zijn daar de aan voedsel gerelateerde gezondheidsklachten sterk toegenomen, bijvoorbeeld obesitas en naar ik heb gelezen ook autisme. Onderzoek naar een causaal verband werd tegengehouden, zodat men nog steeds kan zeggen dat er nog geen grote gezondheidsproblemen zijn voortgekomen uit het consumeren van GMO gerelateerd voedsel. Ik maak mij dan ook zorgen wat betreft een concept TTIP, waarover de EU nu met de VS onderhandeld. Dat vrijhandelsverdrag moet er mijnsinziens niet komen voordat er in ieder geval een verplichting komt voor GMO-labeling en een goede handhaving daarvan. En dat er gedegen en onafhankelijk onderzoek komt naar mogelijke schadelijke gevolgen van GMO op de lange termijn.
Wat in ieder geval al wel door veel wetenschappers is aangetoond, is dat GMO gewassen schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Persoonlijk vind ik GMO bovendien een vorm van geschiedvervalsing in de plantenevolutie. Komende generaties zullen er, vrees ik, niet blij mee zijn. Laten we liever heil zoeken in herstel van de bodemecologie. Daar ligt de sleutel voor de duurzame wereldvoedselvoorziening. Zie ook http://www.sustainablefoodsupply.org