Bescherming gangbare boer

Californië wil bioboeren verplicht laten spuiten

18 November 2014

Zolang er gangbare en biologische boeren zijn zal er ook wrijving blijven bestaan tussen beide partijen. Afgelopen seizoen was dat ook in Nederland te merken in verband met de hoge phytophthora druk. In de Amerikaanse staat Californië bemoeit de overheid zich met dit onderwerp, schrijft website Allgov. Zij willen biologische telers verplicht laten spuiten wanneer de ‘economisch belangrijke teelten’ van gangbare collega’s worden bedreigt door ziekte en plagen.

Bescherming van economisch belangrijke teelten

Onder economisch belangrijke teelten vallen onder andere citrusvruchten, waar een bepaalt insect veel schade aanricht. Om het product van gangbare telers te beschermen moeten biologische boeren daarom gaan spuiten wanneer er een plaag of ziekte uitbreekt. Uiteraard stuit dat de telers tegen de borst. Hun titel als biologisch bedrijf is daarmee plotsklaps nutteloos.


Als het aan de Californische overheid ligt hoeven biologen niet te vrezen voor hun vergunning. Worden ze verplicht tot spuiten, dan worden de papieren behouden maar het bespoten product moet wel als gangbaar worden afgezet. Ondanks deze houding zien de biologische boeren uit Californië niets in deze wet. Zo groeide het aantal biologische bedrijven in Californië met 54 procent over een periode van vijf jaar. Opvallend is dat meer dan 90 procent familiebedrijven zijn. De totale biologische sector in de Verenigde Staten is momenteel goed voor een omzet van 35 miljard dollar per jaar. Bovendien tast het de basis principes van hun bedrijf en werkwijze aan, zeggen biologische telers. Zij stoppen liever dan te moeten spuiten. Er wordt door hun gepleit voor een doorontwikkeling van biologische bestrijdingsmethoden.

Ondanks de protesten lijkt de staat Californië er weinig boodschap aan te hebben. Wanneer een plaag uitbreekt moet dat direct worden bestreden menen zij. Momenteel spelen de grootste problemen zich in de teelt van citrusvruchten. Het onderwerp zorgt voor flink wat roering in de grootste agrarische staat van de VS. 90 organisaties hebben zich inmiddels samen uitgesproken tegen de ‘Plant Pest Prevention and Management Program.’ Uiteraard worden daar direct de argumenten Monsanto, Roundup, genetische modificatie, bijen sterfte en kanker bijgehaald. Een lange en zeer ingewikkelde discussie. Daarnaast wordt gevreesd dat de gepubliceerde lijst van 79 werkzame stoffen snel zal worden uitgebreid. De Californische overheid heeft inmiddels de inspraakperiode afgesloten.

Regenradar
Powered by Agroweer
Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Bescherming Phytophthora met minder spuitrondes

Aangeboden door Corteva

Bescherming Phytophthora met minder spuitrondes

De uitdaging van goed aardappelen bewaren

Dossier Aardappelbewaring

De uitdaging van goed aardappelen bewaren

Impact van 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn op akkerbouw

Dossier Nitraatrichtlijn

Impact van 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn op akkerbouw

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief