Export vervijfvoudigd

Wit-Rusland profiteert van Russische boycot

24 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de Russische grens op slot zit voor Europese aardappelen lijkt Wit-Rusland de lachende derde. Zo ziet de landbouwminister van het land dat tenminste. De export is intussen vervijfvoudigd sinds dit voorjaar. Ondertussen kent het land maar een matige aardappeloogst dit jaar. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt wel boven het gemiddelde.

In de eerste tien maanden van dit jaar heeft Wit-Rusland 171.000 ton aardappelen geëxporteerd naar het buurland, meldt AMI. Na de jaarwisseling moet dat naar verwachting sterk toenemen. De landbouwminister van Wit-Rusland hoopt in totaal 300.000 ton aardappelen aan Rusland te kunnen verkopen.

Wit-Rusland produceerde dit jaar naar schatting 6 miljoen ton aardappelen. In voorgaande jaren schommelde dat getal tussen de 7 en 10 miljoen ton. De oogst is dit jaar dus maar heel gewoontjes. Het landbouwministerie schat dat 1,26 miljoen ton voor export is bestemd. De opbrengst lag dit jaar wel relatief hoog, met 24,5 ton per hectare.

Volgens Fruit-Inform ligt de actuele exportprijs voor Wit-Russische tafelaardappelen momenteel op 12 euro per 100 kg. In Rusland ligt de groothandelsprijs echter op 20 euro per 100 kg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft voorlopen op laatste jaren

Nieuws Aardappelen

Oorlogsimpact beroert ook Israëlische aardappelteelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden