Export vervijfvoudigd

Wit-Rusland profiteert van Russische boycot

24 November 2014

Terwijl de Russische grens op slot zit voor Europese aardappelen lijkt Wit-Rusland de lachende derde. Zo ziet de landbouwminister van het land dat tenminste. De export is intussen vervijfvoudigd sinds dit voorjaar. Ondertussen kent het land maar een matige aardappeloogst dit jaar. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt wel boven het gemiddelde.

In de eerste tien maanden van dit jaar heeft Wit-Rusland 171.000 ton aardappelen geëxporteerd naar het buurland, meldt AMI. Na de jaarwisseling moet dat naar verwachting sterk toenemen. De landbouwminister van Wit-Rusland hoopt in totaal 300.000 ton aardappelen aan Rusland te kunnen verkopen.

Wit-Rusland produceerde dit jaar naar schatting 6 miljoen ton aardappelen. In voorgaande jaren schommelde dat getal tussen de 7 en 10 miljoen ton. De oogst is dit jaar dus maar heel gewoontjes. Het landbouwministerie schat dat 1,26 miljoen ton voor export is bestemd. De opbrengst lag dit jaar wel relatief hoog, met 24,5 ton per hectare.

Volgens Fruit-Inform ligt de actuele exportprijs voor Wit-Russische tafelaardappelen momenteel op 12 euro per 100 kg. In Rusland ligt de groothandelsprijs echter op 20 euro per 100 kg.

Regenradar
Powered by Agroweer
Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

Nieuws Handel

Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Duitse aardappelen gewild in Nederland

Nieuws Aardappelen

Duitse aardappelen gewild in Nederland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief