Sommige smaken uit het schap

Nieuw-Zeeland kampt met chipstekort

13 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nieuw-Zeeland kampt met een chipstekort. Schaarste aan aardappelen vanwege slechte weersomstandigheden in het voorjaar hebben geleid tot een tekort aan chips in sommige supermarkten. Verse aardappelen zijn nog goed verkrijgbaar, zo blijkt uit berichtgeving in Nieuw-Zeelandse media.

Oorzaak is het slechte zomerweer dat diverse telers in het land trof. Dat komt bovenop het feit dat er al minder aardappelen zijn dan normaal in deze tijd van het jaar. De nieuwe oogst aardappelen is door de forse regenval in het voorjaar 20 procent kleiner dan vorig jaar. Hierdoor vertraagde de groei. En nu is het lastig de boel te oogsten.

Voor chipsproducenten is het aanpoten om aan de vraag te voldoen. Alle verwerkers zijn op de markt om voldoende grondstof in te kopen. In enkele supermarkten hangen briefjes waarin klanten erop worden gewezen dat sommige smaken niet verkrijgbaar zijn, omdat producenten zich  concentreren op de productie van de meest populaire smaken.

Het gebrek heeft een voordeel; het stabiliseert de aardappelprijzen. Naar verwachting is het tekort aan aardappelen en chips aan het eind van de maand alweer verminderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Chipsfabriek PepsiCo start in moeilijke tijden in Polen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden