Emsland blokkeert teelt

Duitsland slaat alarm over agressief aaltje

15 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Duitsland is alarm geslagen over een nieuwe type aardappelcysteaaltje. Het gaat om een uiterst agressieve variant die de bestaande resistenties aankan. Inmiddels zijn de eerste percelen in landkreis Emsland geblokkeerd voor de teelt van aardappelen. Dat meldt de Osnabrücker Zeitung.

Deze aardappeltelers in Emsland mogen de komende zes jaar geen aardappelen telen. En er kunnen meer gebieden volgen. Zeker als het de Duitsers niet direct lukt om grip op de boosdoener te krijgen. De nematode die grote schade veroorzaakt en zich snel verspreid kwam tijdens een onderzoek aan het licht. Nieuw is dat er geen aardappelras bestand is tegen dit witte aaltje.

Vooral voor zetmeeltelers is aardappelmoeheid een moeilijke zaak, omdat zij ook al leiden onder de sterk gestegen pachtprijzen, concurrentie van maïs en suikerbieten voor biogasinstallaties en de ontkoppeling van de zetmeelteelt. Of de vondst in het aangrenzende landkreis ook voor Nederland een gevaar kan vormen, wordt nog onderzocht, maar aaltjesonderzoekers maken zich nog geen al te grote zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden