Grootste daling af land

Agristo laat contractprijs zo'n 10 procent zakken

29 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Belgisch-Nederlandse aardappelverwerker Agristo laat de prijzen voor de vaste contracten oogst 2015 met gemiddeld 10 procent zakken. Dat komt neer op een prijsdaling tussen de 10 tot 12,50 euro per ton over alle rassen. De af land prijs daalt procentueel gezien het meest.

Door aan het eind van het seizoen het prijsaccent te leggen, spreekt Agristo haar waardering uit voor het risico van lang bewaren en een goede kwaliteit. ‘Voor Innovator uit de schuur betekent dat een netto prijs van 135 euro per ton levering week 13, bij een sortering van 35 mm opwaarts. Voor af land hebben wij geen notering in Innovator. In die periode verwerken wij hoofdzakelijk met Fontane’, licht manager grondstofinkoop Steven de Cuyper de nieuwe contractprijzen toe.

Voor oogst 2015 vindt de grootste daling in het af land areaal plaats. ‘We hebben de ambitie om hetzelfde percentage contracten af te sluiten als het afgelopen jaar. Netto komt dat neer op een iets hoger volume vanwege de stijging in productiecapaciteit in de vestiging in Tilburg.’ Door de bank genomen voert Agristo ook komend seizoen weinig veranderingen door. ‘De rassenverdeling is gelijk aan voorgaande jaren en ook in contractvormen zijn er geen wijzigingen.’ Hoe groot de animo voor vaste contracten in het nieuwe seizoen exact is, moet nog blijken, want de verwerker is net op pad. ‘Bij de eerste reacties horen we van telers dat de prijzen in de lijn der verwachting liggen en er geen grote verrassingen zijn.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden