Buffen positief over toekomst

Weuthen legt focus op kerngebied aardappelen

30 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ook bij het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen dalen de prijzen voor vaste contracten. De grootste gevolgen heeft dat voor het af land segment. Met het vizier op langbewaarders van de löss / klei, ziet directeur Ferdi Buffen de toekomst positief in.

Weuthen gaat zich komend seizoen op haar vaste telersgroep in Duitsland en Limburg richten. ‘Af land zullen wij ons steeds meer richten op de teelten voor de nichemarkten. Er is behoefte aan vroege Agria, Hansa en Innovator. Ook  Lady Rosetta voor de afzet in de chips krijgt meer aandacht. Afgelopen jaar had deze teelt de hoogste financiële opbrengst in het kerngebied’, becijferde Buffen.

Het ras Zorba blijft volgens hem stabiel en Première krimpt naar verwachting, maar in het kerngebied blijft het areaal af land gelijk. ‘In het moeilijke teeltseizoen 2014 hebben wij laten zien dat het hier een sterke positie heeft. Voor alle partijen is uiteindelijk een bestemming gevonden. Dit hebben onze telers gewaardeerd en naar verwachting gaan ze ons hierom dit jaar ook weer omarmen’, aldus de directeur.

Wij bieden de telers kansen door ze zelf de keuze te geven. Wil hij zekerheid of wil hij gokken?

Voor de bewaarders heeft het Duitse handelshuis de mogelijkheden van afzet vergroot door de contractvormen nog beter af te stemmen. ‘Enerzijds wil de industrie meer vaste prijs, maar bieden wij de telers meer flexibiliteit. Wij bieden de telers kansen door ze zelf de keuze te geven. Wil hij zekerheid of wil hij gokken? Bij ons kan hij zelfs beiden als de teler dat wenst.’ De samenwerking met Agro-Dyn in een pool met minimale prijs blijft overeind. Buffen geeft aan dat de basis van de pool op basis van Cash Settlement notering is, aangezien deze notering in de markt breder gedragen wordt dan de beurs Goes/ Emmeloord.

Naast het hoofdras Fontane is bij de bewaring ook meer aandacht voor Challenger aangezien dit ras zowel aan de opbrengstkant als ook in de afzetkant (frites als ook export) goede resultaten laat zien. ‘Hierdoor kunnen we een meerprijs realiseren ten opzichte van Fontane. Door te krimpen in areaal buiten het ‘kerngebied’ en door nog beter in te spelen op de teelt- en afzetmogelijkheden binnen het kerngebied kan daar een uitbreiding plaatsvinden, zodat het totaal te contracteren volume ongeveer gelijk blijft.’

Reden voor de krimp buiten het eigen ‘kerngebied’ is dat deze gebieden voor de fritesindustrie te ver van de fabrieken af liggen. ‘Daardoor is het niet competitief genoeg. Doordat we in deze gebieden fors krimpen in het af land areaal, kunnen we het overschot afbouwen. Telers in de Veengebieden kunnen terug naar levering voor zetmeel of kiezen voor de vlokkenindustrie.’ Weuthen probeert die wijziging te sturen door de af landprijzen harder te laten zakken dan de bewaaraardappelen. Bij Fontane af land buiten het ‘kerngebied’ zet Weuthen in op een krimp van 20 procent.

In België blijft de strategie gelijk als vorig teeltseizoen. Voor de contractprijzen geldt over alle rassen een verlaging die voor levering af land uiteenloopt tussen de 10 euro en 12,50 euro per ton. Fontane af land brengt rond de 80 euro per ton op, Première 110 euro. Zorba en Innovator mogen rekenen op een toeslag van 15 euro per ton. In de bewaarcontracten halen de Duitsers er 9 tot 11 euro per ton af. Daarmee legt ook Weuthen het accent duidelijk op bewaaraardappelen.

De prijsdaling is in de eerste vier maanden het grootst. Telers die in mei/juni leveren en meer risico nemen, vinden de meeste steun. Voor Innovator levering week 13 is de prijs 125 euro per ton. In de Agro-Dyn pool ligt de bodemprijs voor Innovator op week 13 op 7,50 euro. Samen met Fontane, Challenger, Agria en Markies vormen dat de hoofdrassen van Weuthen.

Buffen is ondanks het lage prijzenjaar in 2014/15 optimistisch over de toekomst. ‘Afzetzorgen zijn er niet waardoor wij ook in volume konden groeien het afgelopen jaar. De fritesafzet groeit verder, we hebben een goede logistiek in de regio en we zijn competitief. Ik verwacht vanaf 15 juli ook weer goede vraag naar vroege Premières. De oude aardappelen zijn dan versleten; wij constateren nu al een moeilijke bakkleur. Telers moeten gewoon weer gaan telen.’

Ferdi Buffen/ foto: Aleksander Willemse

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden