Boerenbusiness Analyse

Variatie af land prijs contracten 2015 groot

5 Februari 2015 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

De Nederlandse verwerkers zitten er voor oogstseizoen 2015 over het algemeen hetzelfde in. Vaste prijscontracten dalen met gemak 10 procent. Af land is de daling het sterkst, omdat het aanbod in deze periode moet slinken. Dat komt naar voren uit als je de berichtgeving van de fritesfabrieken en handelaren over het contracteren voor oogst 2015 op een rijtje zet.

Vorig jaar gooiden verwerkers er nog een paar euro bovenop, maar nadat aardappelen op de vrije markt sinds de zomer in een prijsdip terecht kwamen, kon een daling van de contractprijzen voor het oogstjaar 2015 niet uitblijven. België trapte eind november al af: Op Interpom was te horen dat Clarebout een verlaging van 15 procent op het oog had. De af land prijs voor Fontane zit tussen de 95 en 103 euro per ton. Voor levering week 13 betaalt Clarebout voor Fontane 132 euro per ton (bij 35 mm op). Vanaf eind januari maakten ook de Nederlandse verwerkers hun prijzen bekend. Alhoewel Schaap Holland begin november een verlaging van een euro aankondigde.

750

euro

per hectare kan het verschil oplopen 

Hoewel het om kale prijzen gaat, is het lastig om deze één op één te vergelijken. Afnemers hanteren verschillende maatsorteringen, premies en aftrek. Het komt er grofweg op neer dat voor Innovator af land prijzen worden gehanteerd die uiteenlopen tussen de 95 en 110 euro per ton. Met 15 euro verschil is de variatie groot. Op een opbrengst van 50 ton per hectare scheelt dat 750 euro per hectare. De gemiddelde prijs af land zit nipt onder de 100 euro per ton; 99,50 euro per ton.

Afnemers geven aan dat het aanbod af land de afgelopen jaren te hard is gegroeid en willen met de lagere prijs de teelt (op zand) enigszins terugbrengen. Voor bewaaraardappelen is echter voldoende ruimte en zakt de prijs minder hard. Contractprijzen voor de nieuwe oogst lopen uiteen tussen de 125 en 135 euro per ton. Gemiddeld komt er een prijs uit van 124,66 euro. Ondanks dat de prijs vergeleken met vorig jaar bij veel afnemers al gauw een tientje lager is en de vrije markt de afgelopen maanden de stemming geen goed deed, is het marktsentiment voor de lange termijn echter positief.

Vooral handelsbedrijven als Weuthen en APF Holland die diverse binnen- en buitenlandse verwerkers beleveren zijn optimistisch over de toekomst van de frites- en specialiteitenindustrie. Dat goede gevoel wordt bevestigd door het te contracteren volume van de fabrieken dat overeind blijft en bij enkelen zelfs wordt uitgebreid. Wat verder opvalt aan het relaas van de verwerkers is dat de fabrieken steeds efficiënter worden en zich duidelijker specialiseren. Daarvoor is een vaste schil met telers belangrijk. Tegenover dat commitment èn kwaliteitsniveau zetten ze vaker een beloning. Ook telers zouden volgens hen nog altijd te porren zijn voor het aangaan van een vast contract.

Hierbij de links naar de afzonderlijke berichten:
Agristo
APF Holland
Aviko
Farm Frites
Lamb Weston/Meijer
McCain
Weuthen
Schaap Holland

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Anwar ul Haq 5 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10861942/Variatie-af-land-prijs-contracten-2015-groot]Variatie af land prijs contracten 2015 groot[/url]
Geachte heer/mevrouw,

Ik wil graag meer weten over de aardappelen omdat ik een groothandelaar in Belgie.

MVG,

Anwar ul Haq
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden