Teeltkosten fractie lager

Kleine meevaller voor Engelse aardappeltelers

24 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een kleine meevaller voor Engelse aardappeltelers, want de Potato Council verwacht dat de totale productiekosten voor aardappelen in het Verenigd Koninkrijk komend seizoen licht dalen. Hoewel de teelt in 2015 0,81 procent minder gaat kosten, blijft de lange termijn trend echter een aanzienlijke kostenverhoging.  

Sinds 2005 stegen de totale teeltkosten tot 65 procent en in de afgelopen vijf jaar ging het om een toename van 12.5 procent. Voor komend jaar dus even geen stijging. De variabele kosten komen waarschijnlijk 2.7 procent lager te liggen dan afgelopen teeltjaar. Hoewel er tussen pootgoed forse verschillen kunnen zitten, afhankelijk van contracten, rassen en aankoopmoment, is de algemene opvatting dat pootaardappelen lager zijn geprijsd dan in 2014.

Brandstof 
vormt grootste prijswijziging van het jaar
 

Ook de prijzen van meststoffen tenderen zwakker. Zeker de kaliumprijzen laten een terugval zien. Het hardst teruggelopen afgelopen jaar zijn de brandstofkosten. Met een vermindering van tegen de 18 procent vertegenwoordigt brandstof de grootste prijswijziging van dit jaar. Maar aangezien brandstof zo’n 5 tot 7 procent van de totale kosten uitmaakt, zal het waarschijnlijk de totale productiekosten met hooguit 1 tot 2 procent kunnen verlagen.

Oplopende kostenposten zijn er echter ook. Zo is er een grotere spreiding in arbeidskosten. Door de grote vraag naar geschoolde chauffeurs en akkerbouwpersoneel, kunnen de loonkosten stijgen. Verder stijgende kosten voor energie, maar de lagere olieprijzen kunnen nog gaan resulteren in lagere energiekosten. Wat net als vorig jaar gelijk blijft zijn de huurkosten. Terwijl mechanisatie duurder wordt, maar boeren door krappere marges en een verminderd kapitaal minder kunnen spenderen, komt er mogelijk meer ruimte om kortingen te bedingen.

Telers wordt geadviseerd om in de veranderende aardappelmarkt scherp te blijven letten op hun productiekosten. De inputkosten liggen dan wel een fractie lager, maar de marges blijven krap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden