Uit het recent gepubliceerde duurzaamheidsverslag van aardappelverwerker LambWeston/Meijer blijkt dat de fabrikant sinds het vorige rapport uit 2012 grote stappen heeft gemaakt. Zo is het waterverbruik gedaald met 7 procent en het energieverbruik met 21 procent. Door efficiënter om te gaan met aardappelen is 51.600 ton minder grondstof nodig.
De ‘benuttingsgraad’ van aardappelen heeft LambWeston/Meijer sinds 2008 – het referentiejaar – met 4,3 procent verbeterd. Dit houdt in dat 51.600 ton minder aardappelen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid eindproduct te maken. Ook let het bedrijf beter op de bewaring met hun zogenaamde Weight Watcher, die ervoor moet zorgen dat minder bewaarverliezen optreden.
Het waterverbruik is per jaar met 7 procent gedaald. Goed voor zo’n 285 miljoen liter. Dit komt omdat meer water wordt gerecycled in de fabriek. In totaal 70 miljoen liter. Over vijf jaar wil LWM het watergebruik met 50 procent verlagen. Door de aardappelen niet meer voor te verwarmen voor het snijden - maar 'Pulsed Electric Field' (PEF) technologie toe te passen - wordt nog eens 70 miljoen liter per jaar bespaard. Deze techniek brengt het product onder hoogspanning, waardoor micro-organismen worden gedood.
De benodigde hoeveelheid energie daalde in totaal met 21 procent en de uitstoot van CO2 met 16,4 procent. Hiervoor heeft LWM in totaal 80 projecten in drie jaar tijd opgezet. Zo wordt meer eindproduct geproduceerd - waaronder patat - en worden aardappelen efficiënter geschild. De friet en andere producten worden steeds vaker over het water getransporteerd. Dat scheelt 5,2 miljoen kilometer wegtransport.
Slechts 0,3 procent van het afval dat LWM produceert verdwijnt richting afvalverwerkers. De meeste reststromen, bijna volledig restafval op aardappelbasis, vinden een nieuwe bestemming. In totaal gaat het om 300.000 ton product op jaarbasis.
LWM wil de consument beter tegemoetkomen door gezondere frituurolie en minder zout te gebruiken. Zo wordt plantaardige frituurolie op basis van zonnebloemen gebruikt in plaats van palmolie. Dit scheelt driekwart in verzadigde vetten. Ook wordt nu 20 procent minder zout gebruikt.
In 2017 zal opnieuw een duurzaamheidsverslag worden gepresenteerd. LWM heeft 19 fabrieken waarvan vijf in Europa. In totaal verwerkt het wereldwijd 5 miljoen ton aardappelen wereldwijd per jaar. Dit levert 3 miljoen ton eindproduct op. Europa is goed voor 1,2 miljoen ton aardappelen. LWM is hiermee de op een na grootste aardappelverwerker wereldwijd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10862325/Efficiente-fritesproductie-bij-LambWeston/Meijer-]Efficiente fritesproductie bij LambWeston/Meijer[/url]
Welke efficiëntie slag hebben ze gemaakt bij het transport van aardappels naar de fabriek. Want als ik zie hoe daar mee wordt rondgereden lijkt het wel of dat niet belangrijk is.Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10862325/Efficiente-fritesproductie-bij-LambWeston/Meijer-]Efficiente fritesproductie bij LambWeston/Meijer[/url]