Besparing in energie, product en water

Efficiënte fritesproductie bij LambWeston/Meijer

25 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

Uit het recent gepubliceerde duurzaamheidsverslag van aardappelverwerker LambWeston/Meijer blijkt dat de fabrikant sinds het vorige rapport uit 2012 grote stappen heeft gemaakt. Zo is het waterverbruik gedaald met 7 procent en het energieverbruik met 21 procent. Door efficiënter om te gaan met aardappelen is 51.600 ton minder grondstof nodig.

51,6

duizend

ton minder aardappelen verwerkt

De ‘benuttingsgraad’ van aardappelen heeft LambWeston/Meijer sinds 2008 – het referentiejaar – met 4,3 procent verbeterd. Dit houdt in dat 51.600 ton minder aardappelen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid eindproduct te maken. Ook let het bedrijf beter op de bewaring met hun zogenaamde Weight Watcher, die ervoor moet zorgen dat minder bewaarverliezen optreden.

Het waterverbruik is per jaar met 7 procent gedaald. Goed voor zo’n 285 miljoen liter. Dit komt omdat meer water wordt gerecycled in de fabriek. In totaal 70 miljoen liter. Over vijf jaar wil LWM het watergebruik met 50 procent verlagen. Door de aardappelen niet meer voor te verwarmen voor het snijden - maar 'Pulsed Electric Field' (PEF) technologie toe te passen - wordt nog eens 70 miljoen liter per jaar bespaard. Deze techniek brengt het product onder hoogspanning, waardoor micro-organismen worden gedood.

De benodigde hoeveelheid energie daalde in totaal met 21 procent en de uitstoot van CO2 met 16,4 procent. Hiervoor heeft LWM in totaal 80 projecten in drie jaar tijd opgezet. Zo wordt meer eindproduct geproduceerd - waaronder patat - en worden aardappelen efficiënter geschild. De friet en andere producten worden steeds vaker over het water getransporteerd. Dat scheelt 5,2 miljoen kilometer wegtransport.

Slechts 0,3 procent van het afval dat LWM produceert verdwijnt richting afvalverwerkers. De meeste reststromen, bijna volledig restafval op aardappelbasis, vinden een nieuwe bestemming. In totaal gaat het om 300.000 ton product op jaarbasis.

LWM wil de consument beter tegemoetkomen door gezondere frituurolie en minder zout te gebruiken. Zo wordt plantaardige frituurolie op basis van zonnebloemen gebruikt in plaats van palmolie. Dit scheelt driekwart in verzadigde vetten. Ook wordt nu 20 procent minder zout gebruikt.

In 2017 zal opnieuw een duurzaamheidsverslag worden gepresenteerd. LWM heeft 19 fabrieken waarvan vijf in Europa. In totaal verwerkt het wereldwijd 5 miljoen ton aardappelen wereldwijd per jaar. Dit levert 3 miljoen ton eindproduct op. Europa is goed voor 1,2 miljoen ton aardappelen. LWM is hiermee de op een na grootste aardappelverwerker wereldwijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
gerrit 26 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10862325/Efficiente-fritesproductie-bij-LambWeston/Meijer-]Efficiente fritesproductie bij LambWeston/Meijer[/url]
Welke efficiëntie slag hebben ze gemaakt bij het transport van aardappels naar de fabriek. Want als ik zie hoe daar mee wordt rondgereden lijkt het wel of dat niet belangrijk is.
jan deere 26 Februari 2015
onbegrijpelijk dat hier niets mee gedaan wordt.
erik 26 Februari 2015
van twee kilo aardappelen maar één kilo friet maken, dat is pas efficiënt?
Vrij grof 26 Februari 2015
Wie teelt er nu 2kilo aardappelen waar maar 1kilo friet uitkomt??
erik 26 Februari 2015
iedereen
Genaaid 27 Februari 2015
Is het rendement berekend over veldgewas of 45op?

Het bedrijf begint op een bank te lijken, cijferspoetsen!!!
bintje 1 Maart 2015
gerrit schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10862325/Efficiente-fritesproductie-bij-LambWeston/Meijer-]Efficiente fritesproductie bij LambWeston/Meijer[/url]
Welke efficiëntie slag hebben ze gemaakt bij het transport van aardappels naar de fabriek. Want als ik zie hoe daar mee wordt rondgereden lijkt het wel of dat niet belangrijk is.
bintje 1 Maart 2015
transportschade naar de fabriek wie betaald deze tarra.( de teler??)
Waarnemer 1 Maart 2015
Wat zijn jullie een stel narcistische zwartkijkers, wees blij met deze fabrieken. Zonder hadden we wel heel erg veel overschot.
pieper 1 Maart 2015
Waarnemer, wat is dit nou voor belachelijke opmerking. Wie moet met wie blij zijn. Die fabrieken realiseren zich niet dat ze juist de telers nodig hebben. Wij als aardappel telers passen zo ons areaal aan of nog erger of stoppen met de friet teelt en passen onze bedrijfsvoering aan. De tijd dat de aardappel van groot belang was voor je continuïteit van je bedrijf is al lang verleden tijd.
leo 1 Maart 2015
waarom geven ze dan meer geld om een ha aardappelland te huren dan voor de huur van een ha tarweland ?
Jolanda Soons-Dings 2 Maart 2015
Beste redactie,

Wil hierbij graag melden dat er enkele feitelijke onjuistheden in uw artikel over ons staan. Dit is afgeleid neem ik aan van ons recente persbericht over de publicatie van ons nieuwste duurzaamheidsverslag.

LW/M heeft 5 fabrieken in Europa en geen 19. Wereldwijd zijn er inderdaad 19 'Lamb Weston' fabrieken, waarvan 14 in eigendom van ConAgra Foods Lamb Weston in de US en 5 in eigendom van de Europese joint-venture (= Lamb Weston / Meijer) met hoofdkantoor in Kruiningen. ConAgra Foods Lamb Weston (met 19 fabrieken totaal, waarvan LW/M de Europese productie voor haar rekening neemt met 5 fabrieken) is de tweede grootste speler wereldwijd in onze sector.

Tweede punt betreft jullie zin "Door de aardappelen niet voor te bakken voor het snijden wordt nog eens 70 miljoen liter per jaar bespaard." Dit klopt niet (aardappelen worden nooit voorgebakken voor het snijden, pas daarna). Hier had moeten staan "Door de aardappelen niet meer voor te verwarmen (pre-heating) voor het snijden - maar 'Pulsed Electric Field' (PEF) technologie toe te passen - wordt nog eens 70 miljoen liter per jaar bespaard.

Verwijzend naar de titel van jullie artikel over LW/M (Besparing in product en water)wil ik aangeven dat naast besparing op grondstof en water veruit onze grootste besparing is gerealiseerd op energie (21% minder energie per ton eindproduct). Verder hechten bij LW/M erg veel belang aan een goede samenwerking met onze ketenpartners en het verder verduurzamen van de totale aardappelketen van veld tot vork. Het mooie van verduurzaming is dat het meestal hand in hand gaat met efficienter werken bij alle belanghebbenden, nodig om onze bedrijven succesvol te kunnen laten zijn op de lange termijn en door te kunnen geven aan de volgende generatie.

Neem svp een keer contact op als u meer wil weten over ons recent gepubliceerde duurzaamheidsverslag. Zag op Forum dat sommige telers zich verbazen over het feit dat we bijna 2 kilo aardappelen nodig hebben om een kg friet te maken, welkom in onze wereld... en graag bereid om evt. vragen te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,


Jolanda Soons - Dings
Sr. Manager Sustainability
erik 2 Maart 2015
is het hier ook bekend dat de productiekosten voor één kilo friet ongeveer 25 cent zijn. De verkoopprijs van de friet naar de afnemer moet dan minimaal 25cent plus de prijs van twee kilo aardappelen zijn.
Redactie 2 Maart 2015
Aanpassingen waar nodig doorgevoerd. Dank
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Nieuws Aardappelen

'De fritesbubbel gaat vroeg of laat barsten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden