Verwerkers onder druk

Telers Idaho akkoord met contractverlaging

14 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Aardappeltelers in Idaho zijn akkoord gegaan met een lichte daling van de contractprijs. Daartegenover staat wel dat verwerkers ten minste 90 procent van het areaal uit 2014 met individuele telers moeten vastleggen. Dat meldt Capital Press.

Voor Lamb Weston telers betekent de deal dat de aardappelprijs 1 procent omlaag gaat. Aangesloten telers bij McCain en Simplot zien hun contractprijs met 1,5 procent verminderen. Met de laatste daling van de contracten komt de totale verlaging over twee jaar uit op 4 procent oftewel 282 euro per hectare. De prijzen variëren per regio en ras. Voor Russet Burbanks wordt 14 euro per 100 kg betaald.

4

procent

is de totale verlaging in
twee jaar

De prijs is dan wel wat lager, maar telers zijn wel verzekert van de afname van minimaal 90 procent van hun areaal in 2014. Deze garantie komt voort uit de vertraagde uitvoer van diepgevroren aardappelproducten tijdens de havenstakingen aan de Westkust. Een nieuw onderdeel in het contract heeft betrekking op gmo. Het stelt telers verplicht om apparatuur, grond en bewaring van gmo-aardappelen apart te houden en om ten minste acht jaar lang geen gangbare aardappelen op het perceel te telen.

Volgens een econoom van de universiteit van Idaho, Paul Patterson, zakten de geschatte inkoopkosten van verwerkers vorig jaar met 1,5 procent. Daarbij merkt hij op dat verwerkers onder druk staan om de kosten laag te houden voor klanten zoals Walmart en McDonald’s die onlangs de salarissen van werknemers verhoogden. De kosten van telers zouden vorig seizoen licht zijn gestegen doordat zij gedwongen waren om een onverwachte behandeling tegen phytophthora in het naseizoen te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers doen het in maart rustiger aan

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden