WUR sluit phytophthora pact

Zwitsers testen resistentie aardappel tegen kwaad

22 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Wageningen Universiteit start dit jaar met de teelt van genetisch gemodificeerde aardappelen in Zwitserland. Dat doet het samen met Agroscope, het onderzoekinstituut van de Zwitserse overheid. Tot eind 2019 zullen twee gemodificeerde aardappelrassen worden getest. Die moeten beide resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte.

Het Federale Bureau voor Milieu heeft Agroscope en de WUR dinsdag 21 april toestemming gegeven om in Zürich te beginnen met veldproeven. Het onderzoek duurt tot oktober 2019. Twee genetisch gemodificeerde aardappelrassen, Atlantic en Desiree, zullen worden geteeld om te zien of ze zijn opgewassen tegen phytopthora. Daarnaast wordt ook gekeken naar de plantgroei, vorm van de knollen en het effect op de natuur.

Onderzoekers aan de Wageningen Universiteit hebben resistentiegenen uit wilde aardappelrassen gehaald en in de rassen Atlantic en Desiree gekruisd. Het zogenaamde cisgenese. Conventionele veredeling is gebruikt om deze rassen te kruisen en zo een gemodificeerde plant te kweken. Het is echter de vraag hoeveel slechte eigenschappen de plant heeft geërfd van haar wilde familieleden.

Zwitserland biedt een uitstekend klimaat voor de ontwikkeling van Phytophthora infestans. Acht verschillende cisgene aardappellijnen zullen worden uitgepoot om te zien hoe ze op proefvelden presteren. WUR koos voor het Noord-Amerikaanse chipsras Atlantic en het consumptieras Desiree. Die wordt vooral in Zwitserland nog veel gegeten, maar ook in de EU. De twee aardappelrassen zijn gekruist met vijf verschillende rpi genen uit wilde aardappelsoorten. Die zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Phytophthora infestans is echter zeer flexibel, waardoor resistentiegenen hun effectiviteit kunnen verliezen. Er wordt daarom naar een ras met meerdere resistenties gezocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden