Geen prijsgarantie

Aardappelareaal EU-5 krimpt 2,5 procent

28 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het aardappelareaal in de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen in Europa daalt komend seizoen naar schatting met 2,5 procent. Daarmee zit de North-western European Potato Growers (NEPG) in lijn met eerdere speculaties.

Zoals al langer werd gespeculeerd in de media zal het Noordwest Europees aardappelareaal in het komende seizoen naar schatting met 2,5 procent verminderen naar 530.000 hectare. Tijdens het NEPG-overleg eind vorige week gaven de vertegenwoordigers van alle vijf de NEPG-landen aan een verlaging van het areaal te verwachten. Voor Groot-Brittannië was het nog te vroeg om een eerste inschatting te maken. Daarom is de NEPG voor dit land uitgegaan van het areaal in het afgelopen seizoen.

Aanvaarbare prijzen voor telers niet gegarandeerd

Op basis van het vijfjaars gemiddelde van 47,2 ton per hectare zou de totale oogst 25,2 miljoen ton bedragen. Dat komt neer op 11,6 procent minder dan het afgelopen jaar. Gezien deze potentiële productie bestaat het risico dat aanvaardbare prijzen voor telers niet gegarandeerd kunnen worden. De NEPG benadrukt, dat de uiteindelijke opbrengst meer effect kan hebben op de totale productie dan het areaal. De plantwerkzaamheden lopen iets achter op schema.

Verder blijkt dat er in alle landen een verschuiving is van traditionele rassen naar rassen specifiek voor verwerking met een potentieel hogere opbrengst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden