Cash settlement hoger met LNCN

Keuze fritesnotering Goes komt teler duur te staan

4 Mei 2015 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Voor de afwikkeling van aardappeltermijncontracten en teeltcontracten wordt vaak de cash settlement (CS) gebruikt. Het gebruik van de CS om tot een definitieve prijs van inkoopcontracten te komen stijgt jaarlijks. Daarmee weegt het belang van een zo hoog mogelijke CS steeds zwaarder. Beurs Goes liet de kans om invloed uit te oefenen afgelopen seizoen echter liggen. Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland werd wel in de berekening meegenomen. Na 19 weken noteren blijkt nu dat de prijs daardoor hoger uit kwam.

Tweetiende cent. Dat zouden aardappeltelers die worden afgerekend op cash settlement minder hebben verdiend, als beurs Emmeloord (LNCN) niet werd meegenomen door Eurex. Wie de cash settlement (CS) van de afgelopen 19 weken naast elkaar zet, komt op een gemiddelde prijs uit van 3 euro per 100 kg. De Nederlandse aardappelsector is net als Duitsland, Frankrijk en België goed voor een kwart van de inbreng. Emmeloord voor een achtste.

Categorie 2  oefent duidelijk invloed uit
 op hogere CS

Voor het vaststellen van de cash settlement wordt de fritesaardappelnotering van beurs Emmeloord en de handelsnotering Rotterdam meegenomen. Tot in november 2014 werd daarvoor ook naar de notering van Goes gekeken, maar door meningsverschillen haakten noteerders in Goes af. Eurex besloot daarop de Goese telersnotering niet meer mee te tellen. De LNCN koos er in najaar 2014 voor verder te gaan met een gesplitste notering. Zonder beurs Emmeloord zou de CS na 19 weken zijn uitgekomen op 2,80 euro per 100 kg, maar nu is dat met 3 euro per 100 kg toch iets hoger.

De basis van de inbreng van aardappelnotering Emmeloord is de onderkant van categorie 1, fritesgeschikte aardappelen die in Nederland worden geteeld en in Nederland, België en Duitsland in een fritesfabriek worden verwerkt tot frites, en de bovenkant van categorie 2 (overige fritesgeschikte aardappelen). Doordat categorie 2, waaronder exceptionele partijen vallen, een hogere prijs krijgen dan de bulk, heeft de waarde ervan meer gewicht op de CS dan wanneer er één fritesaardappelnotering zou zijn geweest.

Conclusie van de bestudering van de inbreng van de afgelopen 19 weken is dan ook dat het voor telers beter was geweest als Goes met een notering werkte die wel door Eurex akkoord was bevonden. Het zit er namelijk dik in dat de inbreng van Nederland iets hoger was uitgekomen en daarmee de CS positief zou hebben beïnvloed. Vanuit het Zuidwesten gaan er immers goede partijen voor hogere bedragen weg naar België en Engeland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Adrie Bossers 5 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10863523/Keuze-fritesnotering-Goes-komt-teler-duur-te-staan]Keuze fritesnotering Goes komt teler duur te staan[/url]
In dit artikel worden een aantal fouten op elkaar gestapeld. Graag contact voor nadere toelichting.
$@# 6 Mei 2015
Een volledig uit zijn verband getrokken verhaal met verkeerde conclusies.

een voorbeeld:
Enige weken geleden werd er door een grote fritesbakker een transactie ingebracht van € 1,- voor Innovator, perfecte frites kwaliteit volgens de fritesbakker die de transactie inbracht. Stemming weg.

Enige dagen later werd de transactie ingetrokken omdat het toch een afwijkende kwaliteit betrof, de notering werd echter niet herzien.

Dit is zomaar een voorbeeld dat handelsgestuurde noteringen vanwege belangen nooit een juiste afspiegeling zijn.

En wat betreft de sneer naar Goes dat Emmeloord ervoor heeft gezorgd dat de CS € 0,20 hoger uitkwam zegt mij niets.

Werk voor Adri Bossers!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden