Phytophthora resistentie

Simplot laat wederom GMO aardappel keuren

15 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

In november 2014 liet de J.R Simplot Company al één van hun genetisch gemodificeerde aardappelrassen door het Amerikaanse ministerie voor landbouw keuren. Deze aardappel moet gezonder zijn en minder gevoelig zijn voor stootblauw. Het bedrijf heeft nu wederom een GMO aardappel ter beoordeling ingediend bij de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS). Deze is onder andere resistent tegen phytophthora.

De nieuwe GMO aardappel heeft een resistentie tegen 
phytophthora

Het genetisch gemodificeerde ras Russet Burbank event W8 stamt eveneens uit de Innate aardappellijn. Ook deze aardappel heeft een lager niveau van de kankerverwekkende stof acrylamide, minder kans op stootblauw en bevat minder suikers. Nieuw is de resistentie tegen late phytophthora.

Simplot laat de Innate aardappelen beoordelen zodat de rassen niet vast zitten aan strenge regels.  De vormen aardappelen geen bedreiging voor de verspreiding van ziektes, meent het bedrijf. De Food and Drug Administration (FDA) keurde in maart van dit jaar de Innate aardappel goed.

Simplot wil een aantal bekende rassen graag op de Amerikaanse markt brengen in GMO variaties. Onder andere via de fritesproductie van McDonalds. Echter, dit bedrijf maakte al bekend geen interesse te hebben in de aardappel. Wellicht omdat het vreest voor de publieke opinie? Het grote publiek heeft tot begin juni inzage in de aardappelplannen en de mogelijkheid om een oordeel te vellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

GMOSimplot
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden