Grillig weer heeft weinig invloed

Vroege aardappeloogst van start in Zwitserland

18 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Deze week wordt in Zwitserland begonnen met het rooien van de eerste nieuwe aardappelen van de koude grond. Dat verwacht Swisspatat. In week 22 en 23 zal de oogst naar verwachting pas echt beginnen in alle regio's. Daarmee lijkt het grillige weer van dit voorjaar weinig invloed te hebben gehad op de gewasgroei. Als gevolg van overmatige regenval wordt inmiddels wel over waterschade gesproken.

1,04

euro

is de adviesprijs voor een kilo vroege Zwitserse aardappelen

Het poten van de eerste aardappelen startte aan het begin van maart onder goede omstandigheden. Koud weer in april - en veel regenval half mei - hebben de vroege aardappelen niet noemenswaardig gehinderd, zo lijkt het. Pas vanaf week 25 (half juni) verwacht Swisspatat dat de eerste huidvaste consumptieaardappelen op de markt zullen komen.

Wat voor de eerste aardappelen betaald wordt kan Swisspatat niet inschatten. Dit is per partij afhankelijk. Vanaf levering halverwege week 22 hanteert het een adviesprijs van 1,15 Zwitserse Frank per kilo. Omgerekend zo’n 1,04 euro per kilo. Het gaat dan om de maatsortering 30-50 millimeter voor niet-huidvaste aardappelen.

Begin mei stelde David Hage - van veilinghuis Alvantho – nog dat hij de eerste vroege aardappelen tussen 1 en 10 juni verwacht. Een iets verlaat pootseizoen en koude start van het voorjaar hebben de gewasgroei niet bespoedigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden