Regering overweegt import

Aardappelprijzen in Turkije normaliseren

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na een ongewoon hoge aardappelprijs de afgelopen maanden in Turkije zakken de prijzen weer richting normale niveaus. Waarschijnlijk een gevolg van de aangekondigde actie vanuit de overheid die de marktsituatie onderzoekt. Een woordvoerder van de Nederlandse Ambassade in Ankara verwacht niet dat Turkije import gaat toestaan.

Hoewel er in Turkije geen sprake was van lage opbrengsten, deze is eerder wat gestegen, is de aardappelprijs de afgelopen maanden toch ongewoon snel gestegen. In vier maanden tijd klom de prijs met 80 procent. Met 1,73 euro (TL 5) per kg bereikte de aardappelprijs een record. Ook de consumptie is niet ineens toegenomen. Daarom wordt gedacht aan speculatie.

Handelaren zouden de prijzen via voorraadvorming hebben opgedreven. Alleen als de markt hoog is, verkopen zij partijen. Volgens het ministerie zou er half april 312.000 ton aardappelen in bewaring zitten; waarvan twee bedrijven ongeveer 70.000 ton in opslag hebben. Toch is er sprake van een tekort. De minister van economie overweegt de import op te starten als de prijs blijft stijgen, maar volgens de minister van landbouw treft dat alleen de boeren en niet de speculanten.

Ugur Isin van de Nederlandse Ambassade in Ankara denkt niet dat de huidige regering import zal toestaan. ‘Met het oog op de verkiezingen in juni nemen zij dat politieke risico niet, maar als de prijzen na de verkiezingen blijven stijgen, zullen zij serieus overwegen de handel toe te laten, omdat de prijsstijgingen in agro-food producten een van de belangrijkste oorzaken zijn van de hoge inflatie in het land.’ Al eerder bezorgden aardappelen de Turken hoofdpijn.

Met de bemoeienis vanuit de overheid en de komst van het nieuwe seizoen beweegt de prijs echter alweer richting normale niveaus doordat voorraadniveaus worden afgebouwd. De prijs zou zijn gedaald naar 0,69 cent (TL 2) per kg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden