Sturen op fluctuerende markt

Aardappeltelers schikken voor miljoenen om kartel

22 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

In de Verenigde Staten is een schikking getroffen in een rechtszaak tussen de groothandel en landbouworganisaties. Daarin werd de aardappelindustrie beschuldigd van kartelvorming. Er wordt nu geschikt voor 25 miljoen dollar, zo schrijft de Boston Herald.   

De op één na grootste retailer, Associated Wholesale Grocers, beweerde in 2010 dat aardappeltelers in Idaho en elders de prijs wisten te verhogen door met elkaar af te spreken minder uit te planten en andere maatregelen te nemen om de productie te beperken. Daarmee zou de prijs van een zak aardappelen van ongeveer 9 dollar in 2007 naar 15 dollar in 2008 zijn gestegen.

Telers helpen bijsturen op fluctuerende aardappelmarkt

De United Potato Growers of America waarvan de leden goed zijn voor 75 procent van de Amerikaanse aardappelproductie heeft de beschuldiging altijd ontkend. Volgens de organisatie ligt de focus erop hun leden te helpen bijsturen op de fluctuerende aardappelmarkt en voldoen de acties aan de wet die beperkte vrijstelling van mededingingsregels voor landbouwcoöperaties biedt.

Nu er is geschikt betekent het dat winkels in betreffende regio’s in aanmerking komen voor een deel van de pot van 5,5 miljoen dollar. Bedrijven die rechtstreeks aardappelen kochten van telersgroepen of hun leden en dochterondernemingen kunnen aankloppen voor een portie van de 19.5 miljoen dollar die ervoor is geschikt. Verder mogen de telersgroepen de komende zeven jaar hun areaal en productie niet beperken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden