Tafelaardappelpool 9 euro

Fritesaardappelen Nedato halen gemiddeld 7,80

2 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nedato heeft in de tafelaardappelpool over oogst 2014 een gemiddeld gerealiseerde prijs gehaald van 9 euro per 100 kg. Voor de fritesaardappelen in het Flexsysteem komt de gemiddelde prijs uit op 7,80 euro, zo laat de aardappelhandel uit Oud-Beijerland in een persbericht weten.

De donderdag gepresenteerde prijs in de tafelaardappelpool is na aftrek van sorteerkosten. De variatie in prijzen is groot. Goede kwaliteiten worden sterk beloond en komen boven de 12 euro uit. Elk jaar opnieuw is het verschil tussen de beste en minste resultaten meer dan 100 procent.

Prijs per individuele teler zeer verschillend

De gemiddelde prijs voor alle aardappelen in het nieuwe Flexsysteem met bestemming verwerkende industrie komt uit op 7,80 euro per 100 kg. Deze prijs is per individuele teler uiteraard zeer verschillend, afhankelijk van de mix van gekozen systemen. Daartoe behoren vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, Top & Bodempool of vrije pool. De pool met voorverkoop is verdwenen.

Nedato laat weten het jaar snel te willen vergeten. Met hogere opbrengsten in heel Europa en als gevolg daarvan vanaf september acht maanden lang geen markt. Er is nauwelijks handel en veel aardappelen komen niet bij de verwerkende industrie terecht. Daarentegen heeft de fouragehandel de handen vol aan het vinden van alternatieve bestemmingen. De verwerkende industrie draait wel op volle toeren, want er is veel export van verwerkt product naar buiten Europa. Dankzij de lage prijzen is er in de laatste maanden van 2014 een flinke export van verse aardappelen, maar de stemming in de markt wordt er niet door beïnvloed. Pas eind mei 2015 komt er een korte opleving. Het late en koude voorjaar van 2015 met als gevolg een trage start van de gewasgroei is daar debet aan.

Uitbetaalde telersprijzen in het Nedato Flex Systeem 2014:

Naast de genoemde telersprijzen in de pool, betaalt Nedato na afloop van het boekjaar een dividend aan de leden. De laatste jaren lag deze winstuitkering tussen de 100 en 167 euro per hectare. Het resultaat van het lopende boekjaar is nog niet bekend, maar dat lijkt goed te zijn, stelt directeur Wim van de Ree. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden