Aardappelpoolprijzen oogst 2014

Pool met bodem bewijst zich bij Schaap Holland

10 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Telers van aardappelen die voor oogst 2014 hebben meegedaan in de pool met een bodemprijs hebben bij Schaap Holland relatief goede prijzen gebeurd. De middenprijs van deze pool met prijsgarantie kwam over alle rassen uit op 11,17 euro per 100 kg voor week 13, 40 mm opw en excl. BTW. De pool met voorverkoop komt uit op gemiddeld 7,80 euro per 100 kg.

De pool zonder voorverkoop voelde duidelijk de pijn van de erg lage prijzen in het grootste gedeelte van het handelsseizoen en komt uit op gemiddeld 4,51 euro per 100 kg. Het poolcontract tafelaardappelen noteert bij Schaap Holland een gemiddelde prijs van 7,22 euro per 100 kg in de maat 40/65 mm.

11,17

euro

per 100 kg is gemiddelde prijs van pool met bodem bij Schaap Holland

Hans Geling, directeur poot- en bewaaraardappelen bij Schaap Holland, zegt - gelet op de moeilijke omstandigheden op de aardappelmarkt - tevreden te zijn met de behaalde resultaten. 'Zeker met onze pool met voorverkoop kunnen wij ons goed meten met de andere partijen in de markt.' Dit vloeit volgens hem voort uit het besluit om al voor aanvang van het seizoen de hoeveelheid aardappelen in de voorverkoop te vergroten. 'Dat heeft goed uitgepakt, want aan het begin en aan het einde van het seizoen zijn de beste prijzen gemaakt.'

Over alle pools behaalt Agria de beste resultaten, volgens Geling een logisch gevolg doordat Schaap Holland dit ras goed kan verwaarden via het eigen schilbedrijf en de export van specifieke maten. Maritiema kwam het afgelopen seizoen minder goed uit de verf, doordat dit ras net zoals de Agria relatief veel last had van drukplekken. Hierdoor waren partijen vanaf mei niet meer geschikt voor gewassen export en kleinverpakking en moesten zij tegen een lagere verwaarding worden geëxporteerd.

De pool met bodem heeft in het afgelopen jaar, dat gekenmerkt werd door een diep dal in de prijzen, zijn waarde bewezen. In deze pool, die is gekoppeld aan de pool met voorverkoop, hanteert Schaap Holland per ras een gegarandeerde poolprijs. Als de prijs hier onder duikt, is dit verschil voor rekening van Schaap Holland. Blijft deze erboven dan betaalt de teler eerst een premie van 5 procent en wordt het resterende deel als nabetaling uitgekeerd. 'Telers die aan deze pool hebben meegedaan, zijn hiervoor gelet op de ontwikkelingen in de markt beloond', stelt Schaap.

Voor het komend seizoen vinden er geen grote veranderingen plaats in de poolopzet bij Schaap Holland. Aan de pool met bodem - dus met voorverkoop - wordt Alexia toegevoegd, een tafelras waar Geling in het tafelsegment binnen Schaap Holland zeker een vaste plek ziet. Voor Schaap Holland is Alexia het eerste tafelras in de pool met bodem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden