DCA Aardappelmarkt Inside

Levensgrote verschillen in aardappelpoolprijzen

27 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De afgelopen periode hebben de diverse aardappelpools hun prestaties in de verkoop van de fritesaardappelen van oogst 2014 bekendgemaakt. Omdat elke pool bij het publiceren van de prijzen haar eigen voorwaarden hanteert, is moeilijk duidelijk te maken welke beheerders nu het beste de aardappelmarkt hebben kunnen doorgronden. Tijd om op basis van gelijke uitgangspunten de uitbetaalprijzen van de pools zonder voorverkoop te vergelijken voor Innovator en Agria.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vergelijking is opgebouwd uit de informatie die de aardappelpools zelf hebben verstrekt of op basis van eigen calculaties. Het gaat hierbij om de gemiddelde poolprijs zonder voorverkoop van week 13, Maat 40/+ , excl. btw, toeslagen en kortingen. Uit de vergelijking valt goed te zien welke pools relatief meer aardappelen vroeg in het seizoen of juist in de laatste fase van het verkoopjaar hebben verhandeld. In deze twee perioden lag de verkoopprijs stukken hoger dan het diepe dal aan het einde van het jaar 2014 en de eerste maanden van 2015.

Bij Innovator kan het verschil tussen de hoogste gemiddelde uitbetaler en de laagste oplopen tot €2,42 per 100 kg. Flevopool overlegt een gemiddelde prijs van €6,35, Schaap Holland een prijs van €3,93. Ook tussen de andere pools zijn bij Innovator relatief grote verschillen te noteren. Aviko betaalt als nummer twee gemiddeld €6,02 uit, gevolgd door Eriva met €5,89 per 100 kg. Daarna volgt een gat naar Nedato (€4,58) en APF Holland (€4,01).

Gemiddeld noteert Innovator bij de zes aardappelpools in deze vergelijk een prijs van €5,03. Dat is €0,54 per 100 kg minder dan Agria, die bij drie van de zes pools beduidend betere uitbetaalprijzen haalt dan Innovator. Zo betaalt Schaap Holland met een gemiddelde prijs van €5,76 voor Agria zo’n €1,83 meer uit dan voor Innovator. Dat zit hem bij Schaap Holland vooral in het feit dat zij Agria goed kan verwaarden in de eigen schillerij. Ook bij Eriva doet Agria het €0,80 per 100 kg beter dan Innovator, net als bij Flevopool waar de poolprijs voor Agria €0,60 hoger ligt dan van Innovator. Aviko heeft geen prijsverschil in de rassen, bij Nedato is de plus voor Agria gering (€0,12), terwijl APF Holland als enige minder (€0,12) betaald voor het ras dan voor Innovator.

Flevopool heeft ook bij Agria de gemiddeld hoogste uitbetaalprijs met €6,95 euro per 100 kg, gevolgd door Eriva met €6,69 en Aviko met €6,02 per 100 kg. Schaap Holland doet het beduidend beter dan bij Innovator met een gemiddelde prijs van €5,76, Net als bij Innovator presteren Nedato met €4,70 en APF Holland met €3,89 per 100 kg minder. Agria noteert een poolprijs van gemiddeld €5,67 per 100 kg over alle zes de pools. De gemiddelde poolprijs van Innovator en Agria samen komt uit op €5,40 per 100 kg.

Na inbreng van Nedato is het artikel gewijzigd sinds maandag 27 juli om 15.00 uur.

* Flevopool heef de prijzen niet beschikbaar gesteld. Daarom zijn deze opgebouwd uit eigen calculaties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden