Potentie in hoofdoogst

Beregening extra lonend in Duitse aardappelen

29 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De kloof tussen beregende en niet-beregende percelen aardappelen is dit jaar duidelijk merkbaar. Dat laten voorlopige opbrengstcijfers van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen zien. Het gaat om percelen in Duitsland, België en Limburg. Vooral de hoofdoogst heeft nog veel goed te maken, maar directeur Ferdi Buffen ziet nog wat potentie. Ondertussen komt de levering van vroege aardappelen op stoom na een vertraagde start.

Gemiddeld wordt per hectare 10 ton minder geoogst tov 2014

‘We zijn momenteel volop bezig om vroege aardappelen af te leveren’, laat Buffen weten. ‘Op beregende percelen behaalt het ras Première opbrengsten van 45 tot 50 ton per hectare. Voor een onberegend gewas blijft dat cijfer op 35 tot 40 ton steken. Gemiddeld wordt per hectare 10 ton minder geoogst dan afgelopen jaar het geval was.’

Buffen wil voor de hoofdoogst aardappelen geen exacte proefrooicijfers loslaten, maar schetst wel een globaal beeld voor hun kerngebied. ‘Uit onze proefrooiingen komt het ras Fontane zo’n 10 ton lager uit dan gemiddeld. Echter, de meeste gewassen staan er vitaal bij, dus hier kan nog een redelijke oogst van afkomen. Ook de beregende percelen Innovator doen het redelijk. Niet-beregend blijft op 30 tot 35 ton per hectare steken. ’ Vooral het knolaantal ligt dit jaar flink lager.

‘Het ras Zorba heeft enorme vertraging opgelopen, als gevolg van de droogte. Ten opzichte van het gemiddelde wordt nu 10 tot 15 ton per hectare minder geoogst. In vergelijking met 2014 is dat 15 tot 20 ton minder. Maar, in beregende percelen zit nog wat potentie.’

Het af land leveren van Zorba is inmiddels gestart maar heeft een vertraging van twee weken opgelopen. Ook de oogst van Innovator is in de regio Pfalz begonnen. Weuthen hoopt eind volgende week de meeste Premières en Amora’s gerooid te hebben. Vanaf week 33 wordt gestart met het af land leveren van Agria en voorgekiemde Fontane. In die week starten ook de granulaat- en vlokkenproducenten hun fabrieken. Eerst zal het restje van de oude oogst worden verwerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
erik 29 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10864977/Beregening-extra-lonend-in-Duitse-aardappelen]Beregening extra lonend in Duitse aardappelen[/url]
wat een toeval, dat dit bericht naar buiten komt na twee dagen van stijgende prijzen op de TM. Zijn alle andere trucs uitgewerkt?
sjappie 29 Juli 2015
ze hopen dat iedereen vanaf nu gaat haspelen die kan. voor de volgende keer. beregenen kan nooit uit als iedereen dat kan en doet. let maar op meer haspels kopen van de winst terwijl dit 1 x in de 20 of 30 jaar voorkomt. weg is de winst. en er komt nooit meer zon toeval want iedereen haspelt.
sjappie 29 Juli 2015
en dan geef je je winst 2 x weg 1 x aan de haspel en de rest aan diesel
Hans 31 Juli 2015
Weuthen al te veel doorverkocht???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden