Doorwas problemen

Lage aardappeloogst in Zwitserland bevestigd

11 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Al eerder werd bericht dat aardappeltelers in Zwitserland met problematiek kampte als gevolg van het bijzondere groeiseizoen. Dat wordt nu nog eens bevestigd door de vereniging voor Zwitserse aardappeltelers. De hete zomer kost flink wat kilo’s. Daarnaast treed ook doorwas op. Telers spreken inmiddels van een oogst die lager ligt dan in het slechte jaar 2003

Telers verwachten een opbrengst die lager ligt dan in recordjaar 2003

Warm en droog weer zorgen ervoor dat de Zwitserse aardappeloogst beduidend lager uit zal komen dit seizoen. Daar is Ruedi Fischer - voorzitter van de Zwiterse aardappelproducenten vereniging - zeker van, zo laat hij weten tegenover Schweizer Bauer.

Eind april begon het seizoen slecht. Als gevolg van veel neerslag verrotte de knollen na het poten. Het schadebeeld is nu nog te zien in het land, aldus Fischer. Vervolgens bleven droogte en warm weer aanhouden. ‘Temperaturen van meer dan 30 graden zijn desastreus voor het gewas. Het knolaantal is goed maar de kilo’s zijn er gewoon niet. Ook hebben sommige rassen met dit weer last van doorwas.’

De doorwasknollen met een laag onderwatergewicht moeten voor de chipsproductie direct verwerkt worden en kunnen de opslag niet in. Bij tafelaardappelen is doorwas een nog groter probleem. Telers zijn inmiddels van mening dat de opbrengst dit jaar lager zal uitkomen dan in 2003 het geval was. Toen hield een ‘hitzesommer’ het land in de ban en kwam de temperatuur voor het eerst boven de 40 graden Celsius. Zo ver wil Fischer nog niet gaan met zijn uitspraken. Maar, een verlies van enkele tienduizenden franken per teler lijkt onvermijdelijk. In de tweede helft van de maand verwacht Fischer een betere inschatting te kunnen geven voor wat betreft opbrengen bij de hoofdoogst.

Swiss Patat heeft afgelopen week de richtprijzen voor vroege aardappelen aangepast. Dit is de laatste notering van 2015 voor wat betreft het vroege segment. Voor vastkokende vroege huidvaste aardappelen wordt een telersprijs van 50 Zwitserse frank per 100 kilo genoemd. Dit is inclusief 2,5 procent BTW. Omgerekend is dat 44 euro per 100 kg ex. BTW. Voor biologische huidvaste aardappelen wordt 140 CHF per 100 kg genoteerd. Dat is ongeveer 125 euro per 100 kg ex. BTW. In het geval van vroege aardappelen gaat het om de sortering 40 millimeter opwaarts. Bij biologisch product is dat 30 tot 60 mm.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden