Geen bijwerkingen

Super selectieve insecticide blijkt veiliger

19 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Onderzoekers in de Verenigde Staten werken aan een nieuwe generatie zeer selectief werkende insecticides. Die kunnen worden gebruikt om slechts één schadelijk insect uit te schakelen. Zo wordt onderzoek gepleegd naar de bestrijding van de coloradokever. Andere beestjes worden niet getroffen. De proeven zijn veelbelovend maar, de nieuwe generatie middelen zijn erg prijzig.

De nieuwe generatie insecticide werkt zeer selectief

Voor de super selectieve insecticide wordt gebruik gemaakt van de techniek RNA-interferentie (RNAi). Dit zit in iedere levende cel en wordt gebruikt voor het aanmaken van proteïnen van DNA. Het middel schakelt een noodzakelijk RNA uit in het diertje waardoor hij dood gaat. Omdat RNA uniek is per diersoort werkt het zeer selectief.

Jeff Scott is een van de onderzoekers die aan de insecticide werkt aan de Cornell universiteit in New York. In het onderzoek wordt geprobeerd een middel te ontwikkelen tegen de coloradokever. Die kost de Amerikaanse aardappelindustrie jaarlijks 100 miljoen dollar aan schade.

Wanneer deze nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen daadwerkelijk in de praktijk kunnen worden ingezet is sprake van een revolutie, meent Scott. Voorheen werd gedacht dat het middel snel af zou breken maar, uit nieuw onderzoek blijkt dat het middel tot 28 dagen lang actief is. Dit toont aan dat het middel niet snel door regen en zon wordt afgebroken.

‘Voor de nieuwe middelensoort gereed is voor de praktijk moet nog veel gebeuren’, zegt Scott.  Vooral de hoge prijs is een probleem. Het middel is namelijk flink duurder dan we gewend zijn van de huidige generatie insecticide. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat insecten soms immuun zijn voor het middel, omdat enzymen het RNA snel afbreken. Echter, volgens Scott is de potentie niet langer te ontkennen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden