In Groenland

Phytophthoraresistentie wordt bij toeval ontdekt

26 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zijn geheel per toeval een aardappelras tegengekomen dat resistent blijkt tegen de gevreesde ziekte phytophthora. De aardappel die hier tegen bestend is groeit in het zuiden van Groenland. Niet zo gek dus dat hij nooit eerder werd aangetroffen. De Denen hopen de bacterie die de plant en knol beschermt ook in te kunnen zetten voor andere rassen.

De resistente aardappelen groeien in het zuiden van Groenland

De Kopenhagense universiteit deed enkele jaren geleden onderzoek naar de aardappelteelt in het zuiden van Groenland. Het was namelijk op zoek naar koude tolerante enzymen in de inheemse aardappelplanten. Die groeien er tussen de fjorden, bij extreem lage temperaturen. Toevallig stuitte ze tijdens hun zoektocht naar een ras dat ongevoelig blijkt voor de gevreesde aardappelschimmel.

Onderzoeker Peter Stougaard sprak een aardappelteler uit het zuiden van Groenland, vertelt hij op website Scienceku.dk. ‘Deze boer vertelde dat hij jaar op jaar op hetzelfde stukje grond aardappels teelt. Dat trok onze interesse. We namen grondmonsters en wat bleek; we vonden de phytophthoraschimmel in de bodem. Echter, in de plant en knollen werd niets aangetroffen. Uit het plantonderzoek bleek dat deze over een zeer hoge concentratie bacteriën beschikte die de groei van phytophthoraschimmel remmen. Zo weet de plant zelf een goede balans te creëren tussen goede en slechte schimmels in de bodem.’

De Deense onderzoekers hebben sinds de ontdekking meer onderzoek gedaan naar de schimmelremmende stoffen en hoe deze via genetische modificatie in een aardappelplant kunnen worden geplaatst die hier niet over beschikt. Stougaard en zijn collega’s hopen zo bij te dragen aan het duurzamer maken van de aardappelteelt.

‘Misschien is het een mogelijkheid om de natuurlijke stoffen direct op de plant te spuiten en verdere schimmelgroei te belemmeren’, legt hij uit. ‘Daarvoor is meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld de optimale groeiomstandigheden waarbij de stof gevormd wordt.’ Het onderzoek wordt inmiddels financieel ondersteund door Groenland en Denemarken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden