Prognose handelshuis Weuthen

Aardappelprijs oogst 2015 richting 16 tot 20 euro

27 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel er in de huidige fase van het groeiseizoen nog veel onzekerheid bestaat over de uiteindelijke opbrengst en kwaliteit van de Europese aardappeloogst, durft het Duitse handelshuis Weuthen er wel een prijsprognose op los te laten. Directeur Ferdi Buffen gaat tot november uit van een prijs van 12 tot 15 euro per 100 kg voor de fritesaardappelen, onder meer omdat de komende weken het verwachte aanbod relatief hoog is. In de periode van november tot juni prognosticeert hij een prijs van 16 tot 20 euro per 100 kg voor fritesaardappelen.

Dit zei Buffen donderdag in een toespraak op de jaarlijkse Aardappeldag die Weuthen organiseert in Schwalmtal. Voor de hoofdoogst van de tafelaardappelen en het exportsegment verwacht Buffen een prijs, afhankelijk van het ras en de kookeigenschappen, van 15 tot 20 euro per 100 kg. Voor het gehele handelsseizoen rekent Buffen op een groot verschil tussen de onderkant en de bovenkant van de markt.

Een groot verschil tussen de onderkant en de bovenkant van de markt

Voor lange en grove fritesgeschikte rassen als Innovator, Zorba, Markies en Agria met de schillerij of export als bestemming, kan een toeslag op de prijs te realiseren zijn. Het ras Challenger kan als dubbeldoel ras weer voor exportmarkten een meerwaarde brengen. Voor partijen van rassen die dit jaar relatief fijn uitvallen, zoals bijvoorbeeld Bintje met doorwas, gaan – zo verwacht Buffen – de noteringen aan de onderkant van de markt beïnvloeden of reeds de komende weken op de markt drukken.

De directeur van Weuthen verwacht dat de Europese aardappelindustrie op de verwachte prijsniveaus concurrerend is op de wereldmarkt, wat voor de aardappelexport ook kansen geeft. De grootste onzekerheid zit hem in de uiteindelijke opbrengst en kwaliteit van de Europese aardappeloogst, benadrukt Buffen. Dat de oogst duidelijk lager uitvalt dan de topoogst van vorig jaar moge duidelijk zien. ‘Daar zijn we ver van verwijderd’, aldus Buffen.

Niet alleen valt het areaal in de EU dit jaar 3 tot 5 procent lager uit, ook de droogte in juli en een deel van augustus resulteert in een ondergemiddelde oogst in de Zuid-Europese landen, Beieren, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en in delen van Polen. Ook in grote teeltgebieden als Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen groeien beduidend minder aardappelen.

De laatste proefrooiingen maken echter duidelijk dat de hoofdoogst in veel gebieden echter nog altijd groeipotentie heeft, zeker nu het weer regent. In de regio’s waar het extreem droog is geweest, is de fut echter al uit het gewas meldt Buffen. In enkele rassen als Bintje en Agria kan doorwas in ontstaan, terwijl Weuthen in het algemeen grote vraagtekens stelt bij de bewaarbaarheid en de verwerkingskwaliteit van deze aardappelen. ‘Het is daarom zeer moeilijk om onder de huidige omstandigheden een verwachting af te geven van de omvang van de aardappeloogst’, aldus Buffen.

Capaciteit verwerking aardappelen neemt in EU komende maanden met 500.000 toe

Voor de EU-5, de vijf voornaamste aardappelproducerende landen Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, gaat Weuthen uit van een oogst van totaal 32 tot 33 miljoen ton. Dit betreft consumptie-, pootgoed- en zetmeelaardappelen. Wij gaan ervan uit dat de oogst 2015 inclusief areaalkrimp en minder opbrengst vooral in Belgiê, Frankrijk en Zuid Duitsland 10 en 12 procent minder is in vergelijk met 2014. Voor de gehele Europese Unie gaat Buffen uit van een totale oogst van 41 tot 42 miljoen ton. 

In de afzet van de aardappelen ziet Buffen goede perspectieven voor het Europese product. De afzet groeit verder, in het bijzonder in groeimarkten als Azië en Zuid-Amerika. Daar liggen kansen voor de Europese aardappelverwerkende industrie, die volgens Buffen zeer concurrerend is door haar efficiënte infrastructuur en vruchtbare teeltgebieden. Hij geeft aan dat in de komende maanden de verwerkingscapaciteit van de aardappelen in Nederland, België en Duitsland toeneemt met 500.000 ton.

De Europese perspectieven voor de aardappelverwerkende industrie zijn sowieso goed, schetst Buffen. Voor de komende vijf jaar is een mondiale groei in de markt van aardappelproducten voorzien voor 1,75 miljoen ton eindproduct of 3,5 miljoen ton aardappelen. ‘Europa kan zeker 50 tot 70 procent van deze groei voor haar rekening nemen’, aldus Buffen. De beschikbaarheid van de grondstof aardappel is voor de geplande investeringen daarbij een zeer belangrijke factor, geeft hij aan. ‘Laten we deze kansen gezamenlijk benutten.’

Ferdi Buffen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden