Boeren wachten af

Paniek in China breekt kunstmestmarkt niet open

27 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De paniek in China deze week, maar ook de situatie op de energiemarkt zetten boeren in de afwachtende stand bij de aankoop van kunstmest. Of dat verstandig is of dat er een prijsstijging van KAS in het vat zit, analyseert Boerenbusiness.

Met val van de Chinese munt begin deze week werden niet alleen de grondstoffenmarkten meegetrokken. Ook de meststoffenmarkt krijgt er een tik van mee. Topproducent Uralkali waarschuwt voor het stagneren van de vraag naar kalium. De val van de yuan en de invoer van belasting op meststoffen in China zal de vraag naar kalium drukken, stelt Uralkali die verder aangeeft dat ook de vraag vanuit andere grote afnemers als India en Brazilië stokt.
 

Langzame stijging
KAS-prijs
realistischer

In Nederland leidt dit ertoe dat boeren pas op de plaats maken en hun kunstmestbestelling nog even voor zich uit schuiven. Zij willen niet te snel inkopen, want de hoop bestaat dat de prijs door de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten vanwege de devaluatie van de yuan en de situatie op de energiemarkt zakt. De meststoffenindustrie krijgt daar dan ook vanuit de boeren veel vragen over. Toch meent de industrie dat vraag en aanbod van KAS niet wordt verstoord door China doordat KAS een typisch Noordwest-Europees product betreft.

De prijs van KAS staat momenteel stabiel op 235 euro per ton CIF. Zowel industrie als handel verwacht niet dat er snel iets aan het niveau verandert. De omstandigheden voor een prijsdaling of snelle stijging zijn volgens de industrie niet aanwezig. Niet alleen de industrie noemt de huidige markt tamelijk rustig. Ook de handel zelf geeft dat aan. Deels heeft dat te maken met de tijd van het jaar. Frankrijk en Duitsland, die de prijsrichting bepalen, hebben net de vakantie achter de rug. Mogelijk ontstaat er volgende week wat meer reuring op de markt.

Eén bron geeft aan dat de industrie de KAS-prijs mogelijk per 1 september verhoogd, maar de handel moet dat nog zien. Eén van de redenen om een prijsstijging op te schorten is de financiële situatie van boeren. Zo laten de liquide middelen van de melkveehouders het bij een lage melkprijs niet altijd toe om kunstmest te kopen. Dit hangt boven de meststoffenmarkt. Dan is een langzame stijging realistischer. Een ander issue is de onrust in de Arabische wereld waar enkele meststoffabrieken staan. Kunnen deze op volle kracht blijven doordraaien en verschepen?

De kali- en fosfaatmarkt wordt omschreven als flauw. Nadat in juni de prijs van kali is verhoogd, is er nu geen sprake van prijsbeweging in kali uit Europa.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden