Tafelmarkt zakt in

VS voert fritesexport naar Azië in rap tempo op

31 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Verenigde Staten beweren de meeste verwerkte aardappelproducten te exporteren van de wereld. De afgelopen tien jaar groeide de export met 127 procent tot een recordhoogte van 1,5 miljard dollar in 2014. Vooral de afzet naar Azië klom, zo schrijft Agri-View op basis van een USDA-rapport.

De totale Amerikaanse aardappelexport, inclusief verse en verwerkte aardappelen, bereikte een recordniveau van bijna 1,7 miljard dollar in 2014. Frites was goed voor tweederde van de Amerikaanse export. Sinds 2009 nam de export van frites met 54 procent toe. In omzet gaat het om een record van 975 miljoen dollar in 2014.

Azië goed voor merendeel totale groei in fritesexport 

In 2014 trok Japan de exportkar, gevolgd door Canada, Mexico, China en Zuid-Korea, maar de verkopen naar Azië zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de totale groei. Topafnemer Japan kocht ongeveer een kwart van de Amerikaanse fritesexport. Terwijl dat niveau stabiel bleef, steeg de uitvoer naar enkele andere markten sterk. Van de top tien markten zijn er zeven uit Oost- en Zuidoost Azië waaronder China waar de export in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigde. Andere topafnemers in 2014 waren Zuid-Korea, Filippijnen, Taiwan, Maleisië, Singapore en Hong Kong.

Japan, Canada en Mexico vormen van oudsher de top drie markten voor verwerkt aardappelproduct uit de VS. Canada is een stabiele markt, maar importeert sinds 2011 iets minder; van 227 miljoen dollar naar 216 miljoen in 2014. Daarentegen nam de export naar Mexico snel toe; een groei van 42 procent sinds 2009 naar 205 miljoen dollar.

Chips vormt het tweede grootste aardappelexportproduct met een totaal van 275 miljoen dollar. Canada was de grootste markt en kocht ongeveer de helft van het exportvolume. Daarna komt Mexico dat 15 procent af nam. Chips maakte de traagste groei door van alle aardappelproducten. Van de overige producten die werden geëxporteerd waren aardappelvlokken goed voor een waarde van 95 miljoen dollar in 2014, ingevroren aardappelen voor 25 miljoen dollar en aardappelmeel voor 21 miljoen dollar. De export van Amerikaanse tafelaardappelen blijft achter. In 2014 zakte deze met 8 procent. Het grootste volume ging naar Canada.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Nieuws Aardappelen

'De fritesbubbel gaat vroeg of laat barsten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden