België scoort het laagst

Aardappelopbrengst EU-5 onder 25 miljoen ton

7 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Met een geschatte opbrengst van 24,5 miljoen ton valt de totale oogst van consumptieaardappelen dit seizoen 14,1 procent lager uit dan vorig jaar. Daarmee zit de prognose van NEPG (North-Western European Potato Growers) onder die van juni die van een kleine 25 miljoen ton uit ging; dat procentueel een daling van 12,4 procent inhield.

De verwachte totale oogst die hoofdzakelijk is gebaseerd op proefrooiingen in de NEPG landen ligt 2,9 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Dat is iets hoger dan de inschatting in juni van 0,9 procent. De totale oppervlakte in de vijf NEPG landen is met 3,7 procent afgenomen naar 527.110 hectare. De opbrengst per hectare is echter meer van invloed dan het aantal hectares.

Na de recente regenval is een gedeelte van de oogst nog goed productief in het veld. Er bestaan echter grote verschillen tussen regio’s en velden. Deze verschillen zijn groter dan voorgaande jaren. Aangezien de algemene verwachting voor dit seizoen redelijk positief is zullen telers hun oogst langer laten uitgroeien. Laat oogsten kan echter ook meer risico’s met zich meebrengen. Het komende weer en de combinatie van lagere bodem temperaturen en een hoog onderwatergewicht van de aardappelen vraagt om voorzichtigheid.

Oppervlakte en opbrengst lager

De ontwikkeling van doorwas in voornamelijk Bintje (45 procent van de oppervlakte in België) is nog een grote onzekere factor. Het totale knollental is lager, met uitzondering van Bintje waar het knollental als gebruikelijk hoger ligt, maar met minder lengte. Het percentage 50 mm opwaarts van alle rassen is gemiddeld.

Verwacht wordt dat België het laagst gaat scoren ten opzichte van vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde. De opbrengst in Duitsland laat een goed gemiddelde zien, net als een groot deel van Frankrijk en de nieuwe polders in Nederland. Omdat in Engeland nog geen cijfers voor proefrooiingen gepubliceerd zijn, is men daar uitgegaan van het vijfjarig gemiddelde. Wel is het areaal in het Verenigd Koninkrijk achteruit gegaan. Voor het eerst onder 100.000 hectare. (7,7 procent minder dan vorig seizoen en 10,5 procent onder het vijfjarig gemiddelde).

Mede door de steeds groeiende vraag van de industrie is NEPG positief gestemd aangaande het seizoen 2015/16. Vooral de export van gereed product buiten Europa neemt steeds grotere vormen aan. Daarnaast bieden de lagere opbrengsten in geheel Europa goede kansen voor de export van consumptieaardappelen naar Oost- en Zuid-Europese bestemmingen.

In oktober worden de definitieve cijfers verwacht van de vijf NEPG landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden