Aardappelmarkt houdt adem in

Waarom brand Clarebout grote gevolgen heeft

8 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

De allesverwoestende brand bij Clarebout Potatoes in België, die op maandag 7 september uitbrak, heeft niet alleen grote gevolgen voor de Belgische aardappelverwerker. De gevolgen zullen ook elders op de aardappelmarkt duidelijk merkbaar zijn. De handel houdt momenteel zijn adem in voor wat de gevolgen zullen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Clarebout Potatoes verwerkt op twee locaties – de tweede staat in Waasten, Wallonië – aardappelen tot voorgebakken diepgevroren aardappelproducten. De locatie in de provincie Henegouwen had tien jaar geleden al eens met brand te maken. Naast dat zij de grootste aardappelverwerker van België zijn, maakt het bedrijf kans op de titel grootste verwerker van Europa. De huidige ontwikkelingen gaan dus zeker gevolgen hebben.

Geschat wordt dat de verwerker ongeveer 250.000 ton aan verwerkingscapaciteit bij andere fabrieken moet onderbrengen. Tien jaar geleden, bij de vorige brand, werd daarvoor uitgeweken naar o.a Duitse verwerkers. Belgapom voorzitter Romain Cools hoopt op solidariteit vanuit de Belgische aardappelketen, om het probleem zo landelijk op te kunnen lossen.

Met dergelijke situaties wordt vooraf al rekening gehouden, als een soort verzekeringspremie. Het overige volume – ongeveer 300.000 ton – zal een ander plekje moeten vinden. Ten opzichte van Nederland ligt in België een kleiner deel van de aardappelen vooraf al vast. Telers zullen voor hun product naar andere verwerkers moeten uitwijken. Dat verhoogt het aanbod, met een mogelijke  prijsdaling tot gevolg. Door droogte neemt de vraag in Europa dit jaar toe – bijvoorbeeld uit Zwitserland – maar of dit  genoeg is om het gat dat Clarebout slaat te dichten is nog maar de vraag.

De markt houdt zijn adem in voor de mogelijke gevolgen

Deze onvermijdelijke volumeverschuiving liet zich maandagmiddag al gelden op de aardappeltermijnmarkt. Daar wordt terughoudend gereageerd, met een lagere prijs tot gevolg. Ook PCA/Fiwap spreekt dinsdag 8 september van een rustige marktstemming. Inkopers willen eerst de gevolgen van de brand duidelijk in kaart hebben. Door het huidige weerstype heeft het afland leveren wellicht enige vertraging opgelopen maar, deze duurt nog minstens acht weken. De verwerkingscapaciteit van Clarebout in Nieuwkerke bedraagt ongeveer 10.000 ton per week. Plusminus 80.000 ton moet in deze periode dus uitwijken naar een andere fabriek, of (tijdelijk) worden opgeslagen. Echter, gezien de Belgische situatie voor afland aardappelen lijkt dat slechts sporadisch mogelijk. Nederlandse telers leveren niet direct aan Clarebout. Aardappelhandelaren vanuit ons land doen dat wel.

Begin dit jaar probeerde Clarebout nog de locatie in Waasten en omgeving uit te breiden. Dat stuitte echter op tegenstand van omwonenden. Onduidelijk is hoe ver deze plannen nu zijn. Zo zou het bedrijf bouwen aan een nieuwe diepvriesopslagplaats. Ook zou het bedrijf bezig zijn met de plaatsing van een nieuwe friteslijn. Wellicht in het Franse Deulemont, waar het ook de opslaglocatie heeft gepland. In Waasten zijn namelijk geen uitbreidingsmogelijkheden.

In deze tijd van het jaar worden veel deals gedaan voor de levering van frites en andere aardappelproducten gedurende de winter. Clarebout geniet wereldwijd een sterke aanwezigheid voor ondermeer het invullen van tenders. De marktsituatie is nu plotsklaps gewijzigd. De prijs van frites kan – mede dankzij de grote vraag – toe gaan nemen. Voor de aardappelen heeft die situatie juist een averechts effect, door het extra aanbod.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden