Teler voelt zich benadeeld

Grondstofgebrek nekt Duitse zetmeelindustrie

14 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Federatie van Duitse zetmeelaardappeltelers (BVS) betreurt de concurrentievervalsing in de Europese interne markt door de grote verschillen in landbouwbeleid tussen de lidstaten.. Verenigingsvoorzitter Gebhard Bakker zegt dat hierdoor de Duitse zetmeelsector niet van de mondiale jaarlijkse groei van de zetmeelvraag van ongeveer 2 procent kan profiteren.

Volgens Bakker verdwijnt er jaar in jaar uit veel liquiditeit uit de sector, terwijl die juist voor de noodzakelijke investeringen nodig is. Alleen al voor de periode 2012 tot en met 2014 leidt dit volgens Bakker tot een verlies van 178 miljoen euro. Dat kost de Duitsers veel concurrentiekracht in een nieuw te vormen internationale markt. Vanwege de dalende winstgevendheid hebben veel Duitse telers de teelt van zetmeelaardappelen al verminderd of helemaal de rug toegekeerd. In een paar jaar tijd heeft Duitsland bijna 10 procent van het marktaandeel moeten opgeven.

2

procent

per jaar groeit de mondiale vraag naar zetmeel

De federatie acht misstappen aangaande de afbraak van het zetmeelbeleid daarvoor verantwoordelijk. Ook de komende jaren zal de Duitse zetmeelindustrie daar onder leiden. Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid biedt geen level playing field. De mogelijkheid voor gekoppelde steun voor zetmeelaardappelen en langzame afgebouwde premies geven buitenlandse zetmeelaardappeltelers al meerdere jaren liquiditeitsvoordelen van meer dan 100 euro per hectare.

Voor de Duitsers is dat onaanvaardbaar en zij roepen daarom agrarische bestuurders op te zorgen voor een gelijk speelveld en een gelijke areaalpremie. Anders gaat er nog meer marktaandeel en daarmee productielocaties permanent verloren door een gebrek aan grondstof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jos steenhuis 14 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10865733/Grondstofgebrek-nekt-Duitse-zetmeelindustrie]Grondstofgebrek nekt Duitse zetmeelindustrie[/url]
Duitsland heeft na mijn mening te veel gefocust op energieteelt. Waardoor veel boeren de Zetmeelaardappel hebben omgeruild voor de teelt van mais.
Mais voor de vergisters.
Uit eindelijk als het rendement van de zetmeelteelt hoger zal uitpakken
zal er meer Zetmeelaardappelen verbouwd worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden