Verspreiding wratziekte stoppen

NVWA onderzoekt bedrijf op illegaal pootgoed

28 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spitst het onderzoek op het Drentse akkerbouwbedrijf dat de regels omtrent wratziekte zou hebben ontlopen toe op het gebruik van niet-goedgekeurd pootgoed evenals op de teelt van niet-toegestane rassen in het wratziektepreventiegebied. Andere (mogelijke) overtredingen van de teeltvoorschriften zijn (nog) onderwerp van onderzoek, zo heeft een woordvoerder van de instantie laten weten.

Het betreft percelen met zetmeel- en consumptieaardappelen van een teler in Nieuw-Dordrecht met een bovengemiddeld aardappelareaal. Zo’n anderhalve week geleden werden deze op slot gezet. Of er sprake is van versleping van besmette aardappelen naar andere regio’s en landen wordt nog onderzocht.

Fytosanitair risico in kaart brengen en verspreiding voorkomen

De vastlegging van de percelen heeft betrekking op het bedrijf. ‘Onder voorwaarden wordt de vastlegging (deels) ongedaan gemaakt, waardoor de teler de noodzakelijke activiteiten kan verrichten. De voorwaarden hebben tot doel een eventueel fytosanitair risico in kaart te brengen en verspreiding te voorkomen’, aldus de woordvoerder. Afhankelijk van de consequenties voor de teler, het gebied en de sector kan de NVWA aangeven wat er met de percelen gaat gebeuren en welke sancties de akkerbouwer krijgt opgelegd.

Of de controles op wratziekte nu worden geïntensiveerd, moet nog blijken. ‘Jaarlijks wordt het resultaat van de handhaving van de teeltvoorschriften geëvalueerd en besloten of dit wijziging van de regels en/of uitvoering behoeft.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden