8 procent minder aardappelen

Lagere oogst en kwaliteit bepalen aardappelprijs

29 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zoals te verwachten blijkt ook uit de proefrooiing van september dat de aardappelopbrengst dit seizoen aanzienlijk lager uitkomt. De meting van VTA komt gemiddeld op 53.622 kg per hectare.

Het percentage 50 mm opwaarts is 89 procent en dat is hoger dan het 5-jarig gemiddelde dat op 73 procent ligt. In vergelijking met vorig jaar is de opbrengst per hectare ruim 8 procent minder. Dit is ongeveer het niveau van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Rekening houdend met de krimp van het areaal en een gedeelte van de percelen dat omgekomen is door overvloedige neerslag, is de aardappelproductie tot op heden dus fors lager ten opzichte van het vorig seizoen.

Rendement van de industrie ligt lager

Daarbij komt dat de kwaliteit van de aardappelen aanmerkelijk minder is dan vorig seizoen. In de eerste plaats wordt er nogal wat ‘rot’ geconstateerd in partijen. Bij de door de industrie vervroegd ontvangen partijen met waterschade zal het verliespercentage beduidend hoger liggen.

Verder zullen de verliezen voor de industrie nog vergroot worden doordat er meer glas en doorwas wordt waargenomen in partijen. Daarnaast zal het rendement van de verwerking ook nog eens lager liggen doordat de onderwatergewichten lager zijn dan vorig seizoen. Het hogere percentage 50 mm opwaarts zal dit niet kunnen compenseren.

Kortom: het rendement van de industrie zal lager liggen; er zijn meer aardappelen nodig om aan eenzelfde productie te komen. Ook in de markt voor tafelaardappelen moet rekening gehouden worden met meer uitval als gevolg van schurft en rot.

De kwaliteit zal in de komende maanden een belangrijke factor zijn voor ontwikkelingen in de markt waarbij de vraagtekens met name liggen bij het risico voor ‘rot’ en het onderwatergewicht. Later doodspuiten in verband met te lage onderwatergewichten brengt weer extra oogstrisico mee. En uiteraard speelt ook het risico van rot in geval van bewaren.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden