Ondanks EU uitspraken

Ieren sleutelen door aan resistente GMO aardappel

14 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

De uitspraak van 19 Europese landen, dat zij de commerciële exploitatie van genetisch gemodificeerde gewassen verbieden, heeft geen invloed voor het onderzoek dat Ierland doet naar een phytophthora-resistente aardappel. Daarvoor ontvangt het onder andere ondersteuning vanuit Nederland. Het Europese land sluit de grenzen namelijk niet voor GMO-gewassen.

Ierland komt in 2016 met haar onderzoeks resultaten

Het nationale agrarische onderzoeksbureau Teagasc in Ierland doet onderzoek naar een aardappelras die resistent is tegen phytophthora. 19 EU-lidstaten gaven vorige week in Brussel aan de commerciële teelt van GMO-gewassen niet in hun land te willen hebben, waaronder Noord-Ierland. Ierland zelf sluit zich hier niet bij aan, schrijft Agriland.


‘De recente opt-out had vooral te maken met de teelt van verschillende korrelmaïsrassen’, legt onderzoeker Ewen Mullins van Teagasc uit. ‘Die hebben een ingebouwde resistentie tegen bepaalde insecten, maar dat speelt in Ierland niet.’

Teagasc doet al drie jaar onderzoek naar GMO aardappelen met behulp van het Europese AMIGA-project. Een eindconclusie volgt de komende maanden. Bij het project zijn 22 partners uit 15 landen aangesloten, waaronder Nederland. Zo leverde de Wageningen universiteit de originele GMO aardappelrassen voor het Ierse onderzoek.

Het Ierse onderzoeksbureau rond het onderzoek dit jaar nog af en komt in 2016 met een eindconclusie. Uit voorlopige gegevens blijkt dat inderdaad commerciële rassen zijn te telen met een consistente resistentie tegen phytophthora. De huidige proefvelden zullen vanaf volgend jaar worden gecontroleerd op opslagplanten, om te zien hoe zij zich gedragen.

Nederland verliest haar voorsprong op het gebied van resistente aardappelen

De Wageningen Universiteit rondde vorig maand haar eigen onderzoek af naar phytophthora-resistente aardappelen. De resultaten daarvan waren zeer aanmoedigend. De WUR ontvangt echter geen verdere financiering vanuit de overheid om het onderzoek voort te zetten. De betrokken onderzoekers spraken tijdens de afsluiting hun zorgen uit over een mogelijk volgende achterstand op dit gebied, doordat de teelt de rug wordt toegekeerd.


Phytophthora-resistentie heeft gigantische voordelen voor de teler, maar zorgt ondermeer ook voor een flink lagere milieubelasting wanneer het fungicide gebruik sterk afneemt. De WUR oppert namelijk om resistente rassen met een sterk gereduceerde hoeveelheid middelen te ondersteunen, zodat het resistentiegen langer in stand blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden