DCA Aardappelmarkt Inside

Aardappeltermijnmarkt zoekt naar nieuwe bodem

25 Oktober 2015

Op de aardappeltermijnmarkt zoekt de notering van het april 2016 contract naar een nieuwe bodem. Met nog een groot deel van de oogst voor de boeg werd een maand geleden nog gehandeld op € 18,50.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naarmate het rooien vordert en er beter beeld van de gemiddelde hectareopbrengst kan worden gemaakt, is de markt teruggezakt naar zelfs € 16,00 aan het eind van week 43. Ten opzichte van juli en augustus is de stemming duidelijk in negatieve zin gekeerd, waarbij het de vraag is welke marktprijs reëel is.

 Aardappeloogst van EU-5 landen lijkt op de oogst van 2013

Uiteindelijk lijkt de aardappeloogst van de EU-5 landen op de oogst van 2013. In dat seizoen bleef de april 2014 termijnmarktnotering lang rond het € 20,00 niveau hangen op basis van onder meer de te verwachte exportafzet. Het benodigde volume wat werd afgezet voor de export, kon uiteindelijk het verschil niet maken.

Dit seizoen is het argument voor een enigszins positieve prijsontwikkeling ook weer de exportafzet. De vraag naar aardappelen buiten de EU-5 landen lijkt reëel gezien het feit dat de aardappeloogst in de EU-28 landen nog nooit zo laag is geweest. Naast exportafzet naar midden- en Zuidoost-Europa lijkt dit seizoen ook Afrika weer aan de markt.

Pas later in het bewaarseizoen kan de exportafzet beter op de rails komen. Het winterweer in Europa, denk aan aardappelen die in de kuil worden bewaard, is daarbij ook een factor. Een nog veel lagere fysieke- en termijnmarkt de komende periode lijkt, gezien de afzetmogelijkheden de komende maanden, niet in de lijn der verwachting te liggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden