Boerenbusiness Analyse

Verlaging pootgoed hoog maar niet zorgwekkend

26 Oktober 2015 - Niels van der Boom - 2 reacties

Ondanks dat het verlagingspercentage van pootaardappelen gedurende oktober iets is gedaald blijft deze op een hoog niveau staan. Tot nu toe is dat 15,4 procent, blijkt uit de meest recente gegevens van 23 oktober. In 2008 werd voor het laatst zoveel pootgoed verlaagd. In de klasse C en E2 vinden de meeste verlagingen plaats.

15,4

procent

van het pootgoed is momenteel in klasse verlaagd

De maand oktober startte met een verlagingspercentage van 16,4 procent. Dat nam vervolgens af tot 15,6 procent, om nu uit te komen op 15,4 procent. Dit zijn de meeste recente gegevens van de NAK. De achterstand die door het verlate rooiseizoen was opgebouwd is door de keurmeesters inmiddels weggewerkt. Er zijn inmiddels 2,9 miljoen knollen bemonsterd. Dat is 56 procent van de in totaal 4 miljoen verwachtte knollen.

We zijn de laatste jaren verwend met relatief geringe verlagingspercentages, zo liet de NAK eerder al weten. Tussen 2012 en 2014 kwam die lang niet boven de tien procent. 2011 en 2009 staken daar iets bovenuit. In 2006 en 2008 werd voor het laatst zoveel pootgoed in klasse verlaagd. Toen ging het om 20,5 en 20,7 procent. Het gemiddelde percentage over tien jaar bedraagt 12,6 procent. Zoveel zit 2015 daar dus niet boven.

Pootaardappelen in de klasse C steken er qua verlaging met kop en schouders bovenuit. Door de NAK is tot dusver 52 procent van alle C’s verlaagd. Vorig jaar was dat 8,6 procent. Echter, het deze klasse is goed voor slechts 180 hectare. Het grootste aandeel heeft klasse E. Deze vertegenwoordigd ruim 17.500 hectare en heeft met een percentage van 18,9 procent voor E1 en 25,4 procent voor E2 te maken. Alle pootgoedclassificaties hebben echter met een (flink) hogere verlaging te maken dit jaar.

De vraag is nu: wat voor gevolgen heeft het bovengemiddelde verlagingspercentage? Volgens de NAK zullen vooral pootgoedtelers dat merken in de volgende teelt. Zo zal in 2016 meer virusziekte merkbaar zijn. Echter, de instantie benadrukt dat de situatie niet zorgwekkend is. Telers van consumptieaardappelen zullen weinig van de gevolgen merken.

Volgens de NAK heeft het hoge aantal verlagingen te maken met late besmettingen door luizen. Gedurende het seizoen was de luizendruk erg hoog, waardoor pootaardappelen besmet raakte met virussen vanuit consumptieaardappelen of aardappelopslag. Die besmetting was laat in het seizoen moeilijk te constateren. Sinds drie jaar zet de NAK een nieuwe testmethode in bij de nacontrole van het pootgoed. Er kan dus verschil zitten tussen oude en nieuwe gegevens. De afgelopen jaren gingen die verschillen vaak om minder dan een procent. Dit jaar is dat anders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jos de laat 26 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/pootgoedmarkt/artikel/10866450/Verlaging-pootgoed-hoog-maar-niet-zorgwekkend]Verlaging pootgoed hoog maar niet zorgwekkend[/url]
mijnheer van de boom leg mij eens uit hoe je een C verlaagd ? dat is toch afkeuren 50% van 180 ha = 90 ha x 35 ton is ruim 3000 ton zetmeel pootgoed waar wel op gerekend word gaarne een verduideling
Abonnee
betweter 27 Oktober 2015
komt allemaal door miniknollenteelt, daar zit toch niks in wordt geredeneerd en hoeven ook niet bemonsterd te worden op virus is alleen vrijwillig.conclusie dit wordt weer verkocht en gepoot en de afnemer zit er mee.
Ook alle nateelt miniknollen moeten bemonsterd worden op virus!
luis 27 Oktober 2015
Miniknol na teelt mag niet verhandeld worden of het moet over stammen overdracht gaan.
Van ieder nummer miniknollen ligt er een veldje van op centraal stammenveld.

Als miniknol nateelt in de handel gaat word er altijd bemonsterd.

Misschien ligt het aan het feit dat er historisch veel luizen waren in een vroeg tijdstip.

Misschien is de droogte een factor geweest omdat het beeld niet makkelijk was.

Misschien komt het doordat we geen winter hebbengehad de afelopen 2 jaar en er heel veel opslag staat in de polder in andere gewassen.

Misschien komt het doordat de bedrijven veel te groot worden.

Misschien komt het doordat er steeds minder mensen olie gaan gebruiken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden