In Schotland

Nieuw aaltjesonderzoek belooft betere bestrijding

4 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Aardappelcystenaaltjes zijn het grootste probleem voor de Britse aardappelteelt, en dan met name de teelt van pootgoed in Schotland. De totale aardappelindustrie in het Verenigd Koninkrijk heeft jaarlijks met 50 miljoen pond (70 miljoen euro) schade te kampen. Met behulp van een nieuwe onderzoeksmethode hebben Schotse wetenschappers de aaltjesbesmetting op alle akkerbouwpercelen in het land in kaart gebracht, schrijft Farmers Weekly.

Het G. Pallida aaltje is een groot probleem voor de Schotse pootgoedteelt

In Groot-Brittannië komen twee aardappelcystenaaltjes zeer veel voor in de belangrijkste aardappelteeltgebieden. Dat zijn de Globodera rostochiensis en Globodera pallida. De eerste soort kan worden bestreden met resistente rassen maar, de pallida blijft een groot probleem. Vooral voor de pootgoedteelt in Schotland.

Vanuit Zuid Amerika zijn drie verschillende pallida soorten het land binnengebracht. Het fritesras Performer is resistent tegen deze aaltjessoort maar, één of meerdere blijven overleven op de plantwortels.

Na drie jaar van grondbemonstering is de Science and Advice for Scottisch Agriculture (Sasa) klaar met het in kaart brengen van verschillende aaltjespopulaties over het land in de aardappelteeltgebieden. De soorten en hun het besmettingsniveau wordt met deze nieuwe monstermethode accurater dan voorheen in beeld gebracht. Met deze data hoopt Sasa aardappeltelers te bewegen eerder voor het juiste resistente ras te kiezen.

Tot zover zijn alleen percelen in Schotland in kaart gebracht maar, in de nabije toekomst moet de nieuwe testmethode  ook in Engeland en Wales worden toegepast. Ook Engelse onderzoekers werkte mee aan de testmethode. Het gaat om een zeer snelle test op moleculair niveau. Aan de ontwikkeling werkte verschillende agrarische instituten en universiteiten mee. Naast snel en accuraat een aaltjesbesmetting in kaart brengen geeft de test ook meer gedetailleerde informatie over de kenmerken van de aaltjessoort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden